AllianzGI: Fed zal voet bij stuk houden

AllianzGI: Fed zal voet bij stuk houden

Fed
Federal Reserve (2).png

Commentaar van Franck Dixmier, Global CIO Fixed Income bij Allianz Global Investors, in de aanloop naar de Fed-vergadering op 31 oktober en 1 november.

Waarom we verwachten dat de Fed voet bij stuk houdt:

  • We verwachten geen rente-aanpassing tijdens de volgende vergadering van het monetaire beleidscomité van de Fed.
  • Ondanks de recente piek in de Amerikaanse economische groei, ondersteunen een waarschijnlijke recessie in 2024 en een afnemende inflatie het vasthouden aan de status quo.
  • Hoewel marktvolatiliteit op de korte termijn niet kan worden uitgesloten, is het klimaat gunstig voor Amerikaanse Treasuries.

We verwachten dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente op de volgende vergadering van zijn Federal Open Market Committee op een laag niveau zal houden. Recente macro-economische gegevens ondersteunen het handhaven van de status quo.

Weliswaar versnelde de groei van het bruto binnenlands product in het derde kwartaal, tot +4,9%[1] jaar-op-jaar, vergeleken met de verwachte +4,5% en +2,1% in het tweede kwartaal. Deze groei werd echter vooral aangedreven door de consumentenbestedingen (+4% vergeleken met +0,8% in het 2e kwartaal), omdat huishoudens hun spaargeld aanspreken.

Wij denken dat de recente groei van de consumentenbestedingen waarschijnlijk een hoogtepunt heeft bereikt na de sterke steun aan consumenten tijdens de Covid-19 pandemie. Na een drastische aanscherping van de monetaire voorwaarden voorspellen we dat de Amerikaanse economie in 2024 in een recessie terechtkomt. Een vertraging van de kerninflatie, de favoriete maatstaf van de Federal Reserve voor inflatie, op 3,7%[2] jaar-op-jaar in september, bevestigt de trend naar desinflatie.

Wij denken dat de Fed haar renteverhogingscyclus heeft voltooid. Natuurlijk kunnen we de mogelijkheid van een laatste verhoging aan het einde van het jaar niet uitsluiten, waar de markten met een lage waarschijnlijkheid (30%) op anticiperen. Maar we denken dat dit slechts een beperkte impact op de markten zal hebben. Beleggers kijken verder vooruit en bereiden zich voor op een lange periode van stagnerende rentevoeten, waarbij de eerste renteverlaging naar verwachting medio 2024 zal plaatsvinden.

De achtergrond is gunstig voor Amerikaanse Treasuries. Maar volatiliteit op de korte termijn kan niet worden uitgesloten, vooral in het geval van een schok in de energieprijzen.

 

[1] US Bureau of Economic Analysis' (BEA), 26 oktober 2023
[2] VS BEA, 27 oktober 2023