PFZW: Kwartaalbericht Q3 2023

PFZW: Kwartaalbericht Q3 2023

Pensioenfondsen
Pensioen (04) sparen geld

Beleidsdekkingsgraad: 112,1%

Actuele dekkingsgraad: 117,8%

Belegd vermogen: € 216,5 miljard

Rendement 2023 derde kwartaal: -4,2%

Rendement 2023 YTD: -1,2%

De actuele dekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is in het derde kwartaal 2023 gestegen van 111,9% naar 117,8%. De beleidsdekkingsgraad is gestegen van 111,8% naar 112,1%. De stijging van de actuele dekkingsgraad werd veroorzaakt door de stijging van de rente. Met de beleggingen behaalde PFZW een kwartaalrendement van -4,2%. Het totaal belegd vermogen is daarmee in het derde kwartaal gedaald van € 225 miljard naar € 216,5 miljard.

John Landman, Directeur Bestuursbureau PFZW:

'De financiële gezondheid van PFZW verbeterde fors het afgelopen kwartaal. Dit is goed nieuws voor iedereen die bij ons pensioen opbouwt of van pensioen geniet. Deze verbeterde positie werd veroorzaakt door de stijgende rente en resulteerde eind september in een dekkingsgraad van 117,8%. Deze rentestijging had echter ook een nadeel, want leidde tot een negatief effect op het rendement van onze beleggingen over het derde kwartaal. In opmaat naar het nieuwe pensioenstelsel is het nóg belangrijker dat onze deelnemers vertrouwen hebben in hun pensioenfonds. We meten dit dan ook continu. En gelukkig blijkt dit vertrouwen hoog te zijn. Afgelopen jaar gaf ruim 50% van de deelnemers aan veel tot zeer veel vertrouwen te hebben in PFZW. We werken er hard aan om dit percentage de komende jaren nog verder te verhogen naar een percentage van 57% in 2030.'

19102023 PFZW (1)

Pensioen en indexeren

Begin september hebben we bekend gemaakt dat PFZW gebruik maakt van een overbruggingsplan via een nieuwsbericht op de website. Daarin leggen we uit op basis van welke systematiek wij indexeren. De peildatum voor indexeren is bij PFZW 30 september. Wat dit precies betekent voor de eventuele verhoging van de pensioenen per januari 2024 maakt PFZW medio november bekend.

Vertrouwen in PFZW

Het vertrouwen van deelnemers staat centraal in alles wat we doen. Zij rekenen op ons voor een goed pensioen. En ook op beleggingen die bijdragen aan een leefbare wereld. Bovendien willen we als pensioenfonds bijdragen aan vitale medewerkers die gezond hun pensioen halen. Het vertrouwen dat onze deelnemers in ons hebben is daarom een belangrijke graadmeter voor ons. Daarom monitoren we dat vertrouwen continu. Afgelopen jaar gaf ruim 50% van de deelnemers aan veel tot zeer veel vertrouwen te hebben in PFZW. We werken er hard aan om dit percentage de komende jaren nog verder te verhogen.

19102023 PFZW (2)

Wat er leeft bij PFZW-deelnemers en werkgevers

PFZW luistert goed naar wat er leeft onder deelnemers en werkgevers. Dit vormt de basis voor het verbeteren van onze dienstverlening. Over het derde kwartaal van 2023 zijn veel deelnemers door ons geholpen bij het maken van een pensioenplan. Ook ondersteunden wij bij het maken van keuzes in de persoonlijke pensioenomgeving MijnPFZW. Verder vragen deelnemers wanneer zij vervroegd met pensioen kunnen. Bij werkgevers gingen veel vragen over het betalen van de factuur. Tevens stelden zij vaak vragen over het aanleveren van gegevens via het salarispakket en over het aan- en afmelden van medewerkers.

19102023 PFZW (3)

Ontwikkeling van beleggingen

PFZW behaalde een kwartaalrendement van -4,2%. Dit werd met name veroorzaakt door de stijging van de rente, onder andere als gevolg van signalen dat centrale banken de beleidsrentes langer hoog houden. Om een negatieve impact door rentedalingen te beperken maakt PFZW gebruik van een renteafdekkingsmandaat, waarmee het renterisico deels wordt afgedekt. Een stijging van de rente leidt daardoor echter tot een verlies op de beleggingen. De rentestijging in het derde kwartaal heeft dan ook geleid tot een negatieve bijdrage aan het rendement op het renteafdekkingsmandaat.

Aandelen op de publieke markt begonnen het kwartaal goed, maar sloten af met een negatief rendement als gevolg van oplopende rentes. De euro verzwakte tegenover de dollar. Dit werd veroorzaakt door tegenvallende macro-economische cijfers in de eurozone en een nog altijd goed presterende Amerikaanse economie. Ondertussen daalde in beide economieën de inflatie.

19102023 PFZW (4)

Profiel PFZW

PFZW verzorgt een verplichte collectieve pensioenregeling voor medewerkers in de sector zorg en welzijn. Onze ambitie is onze deelnemers een goed, geïndexeerd en betaalbaar pensioen te bieden. Dat doen wij voor ongeveer 2,9 miljoen (oud-)werknemers.