Ebury: Dollar herstelt zich, nieuwe bezorgdheid over inflatie in VS

Ebury: Dollar herstelt zich, nieuwe bezorgdheid over inflatie in VS

Valuta
Dollar.jpg

De crisis in het Midden-Oosten heeft vooralsnog beperkt invloed op de handel in de grote valuta, die nog steeds vooral bepaald wordt door de inflatiecijfers en de mededelingen en besluiten van centrale banken.

Het Amerikaanse inflatierapport over september wees erop dat de neerwaartse trend aan het afnemen is. Dit leidde tot een rebound van de Amerikaanse rentes, waardoor ook de koers van de dollar steeg ten opzichte van de meeste wereldvaluta. De Latijns-Amerikaanse valuta, die van de hoge olieprijzen profiteerden, waren hier de belangrijkste uitzondering op. Na de bekendmaking van de uitslagen van de Poolse verkiezingen maakte de zloty zondag een sprong omhoog. De oppositiepartijen hebben gewonnen, zoals de Europese Unie dat had gehoopt.

Bij de centrale banken staat deze week niet veel op de agenda en er verschijnen ook niet veel economische publicaties. De handel in G10-valuta zal waarschijnlijk vooral reageren op de arbeidsmarktcijfers (dinsdag) en de inflatie (woensdag) in het VK, en op de inflatie in Japan (vrijdag). Verder zullen vertegenwoordigers van centrale banken (Federal Reserve, ECB en Bank of England) toespraken houden, die het broodnodige inzicht zullen opleveren in het denken bij die banken.

Belangrijke valuta in detail

Euro

Het belangrijkste nieuws uit de eurozone was vorige week dat de industriële productiecijfers ook in augustus teleurstellend waren en op een sterke krimp wezen. Het narratief van stagflatie in Europa wordt hierdoor alleen maar sterker: de productie stagneert en de inflatie daalt langzaam.

De euro wist ondanks deze sombere stemming stand te houden en sloot de week vrijwel vlak af ten opzichte van de dollar. Dit lijkt onze visie te bevestigen dat bij de huidige niveaus een extreem negatief scenario voor de eurozone is ingeprijsd en dat elke positieve verrassing een onevenredig groot effect kan hebben op de koers van de gemeenschappelijke munt.

Pond

Vorige week waren er in het VK nauwelijks cijfers die de markten in beweging hadden kunnen brengen, maar deze week krijgen we volop cijfers over de economie en inzicht in de opvattingen van de Bank of England. De arbeidsmarktcijfers van dinsdag zullen een voorproefje geven, het inflatierapport van woensdag de doorslag.

De voor het VK ingeprijsde ‘terminal rate’ (het eindpunt van de renteverhogingen) is drastisch veranderd nu wordt aangenomen dat er een duidelijke disflatoire trend is. Elke tegenvaller op dit gebied, vooral als die de kerninflatie zou betreffen, kan ertoe leiden dat de toekomstige stappen van de Bank of England scherp worden herprijsd. Dit zou het pond steunen.

Dollar

Het belangrijke inflatierapport over september was opvallend, maar in het geheel genomen had de Federal Reserve er niet veel aan. Diverse prijsindicatoren voor basisdiensten stabiliseerden zich, terwijl er eerder juist voorzichtige tekenen waren dat deze hardnekkige vorm van inflatie duidelijk daalde. De obligatierendementen daalden, ondanks de onrust in het Midden-Oosten en de daaruit voortvloeiende vlucht naar veilige havens, die in het algemeen de Amerikaanse dollar steunt.

Dit positieve effect werd enigszins tenietgedaan door de toespraken van Fed-vertegenwoordigers, die in het algemeen aangaven dat de recente daling van de langetermijnrentes de situatie op de financiële markten had aangescherpt en de centrale bank wat werk uit handen had genomen, zodat nu minder extra renteverhogingen nodig zijn.