Ebury: Dollar last adempauze in na rally, obligatierentes blijven stijgen

Ebury: Dollar last adempauze in na rally, obligatierentes blijven stijgen

Valuta
valuta 4.jpg

De meest opvallende beweging op de financiële markten is nog steeds die van de langetermijnrentes: ze blijven maar stijgen, met de rente op Amerikaanse staatsobligaties aan kop.

De rentes wisten de Amerikaanse dollar vorige week echter niet mee omhoog te trekken. De dollar verloor terrein ten opzichte van de meeste valuta. De belangrijkste uitzondering hierop waren de commodityvaluta, die last hadden van een verkoopgolf in olie. Na het sterke Amerikaanse banenrapport durft niemand meer te denken dat de Amerikaanse economie aan het afkoelen is. De markten prijzen nu weer een kans van 50% in dat de Federal Reserve de rente nog een keer gaat verhogen. Dit leidt tot extra onrust op de markten voor vastrentende waarden.

Een andere bron van onzekerheid is de aanval die Hamas dit weekend op Israël uitvoerde. De markten zullen dit vooral merken aan de olieprijs en de daarmee gepaard gaande druk op de inflatie. De belangrijkste vraag is of de ergste verkoopgolf in de geschiedenis van Amerikaanse staatsobligaties zal voortduren, zodat de koersen van risico-activa onder druk worden gezet en de dollar omhoog wordt gejaagd. In deze context wordt het Amerikaanse inflatierapport van september, dat donderdag verschijnt, extra belangrijk. Elke indicatie van afzwakking van de inflatiedruk is voor de markten meer dan welkom en kan een aanzienlijk herstel van de euro opleveren.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De euro toonde vorige week veerkracht in het licht van de steeds verder oplopende rendementen op schatkistpapier en de belabberde detailhandelsverkopen in de eurozone in augustus. Dit zou erop kunnen wijzen dat bij de huidige niveaus al een vrij negatief resultaat voor de Europese economie is ingeprijsd.

Deze week zal de aandacht naar verwachting uitgaan naar de kredietverleningscijfers van september, die niet zo’n duidelijke maar wel een heel actuele indicator zijn voor de economische activiteit. De euro zou een impuls kunnen krijgen als de sombere scenario’s die momenteel zijn ingeprijsd ook maar een klein beetje worden tegengesproken.

Pond

Er waren vorige week niet veel cijferpublicaties. Het Britse pond deed het vrij goed: na weken van koersverlies herstelde de munt zich ten opzichte van de euro en de dollar.

Deze week staat een groot aantal cijfers over augustus op de agenda, waaronder het maandelijkse bbp, de industriële productie en de bouw. Deze cijfers zullen naar verwachting een beeld van gematigde groei opleveren. Vooral het bbp is in de afgelopen tijd vaak een positieve verrassing geweest. Met zo’n verrassing zou het Britse pond deze week zijn voordeel kunnen doen.

Dollar

De Amerikaanse economie lijkt zich niets aan te trekken van de snelste rentestijging in haar geschiedenis. De verkoopgolf van staatsobligaties gaat door en de markten lijken nu te accepteren dat de rente weleens voor onbepaalde tijd op het niveau van 5% zou kunnen blijven. De positieve toon van frequente indicatoren als de vacatures en de wekelijkse uitkeringsaanvragen werd bevestigd door de kracht van de arbeidsmarkt, het belangrijkste gegevenspunt van vorige week.

Nu volgt het inflatierapport van september. Een opwaartse verrassing zou niet goed zijn voor de toch al zo nerveuze obligatiemarkten, maar er worden vrij milde cijfers verwacht. Die zouden bevestigen dat de inflatie de lichte dalende trend vertoont die Fed graag ziet.