Invesco: Wat is de volgende stap voor de rente?

Invesco: Wat is de volgende stap voor de rente?

Rente
Rente (kalhh, Pixabay)

Kristina Hooper, topstrateeg bij Invesco, analyseert de impact van de dot plot op verschillende beleidslijnen van de centrale banken van de VS, VK, Japan en China. Ze onderzoekt hoe beleidsverwachtingen de markt beïnvloeden en het beleid dat ze moesten voorspellen.

De markten gingen ervan uit dat de Fed de rente verder zou verhogen en hoog zou houden. Dit was gebaseerd op de gegevens in de Summary of Economic Projections (SEP) - ook bekend als de 'dot plot' - die elk kwartaal wordt gepubliceerd. De dot plot van juni 2023 voorspelde dat de rente eind 2024 4,6% zou zijn, maar de dot plot van september 2023 verhoogde die voorspelling naar 5,1%.

Deze aanname had grote impact op de beprijzing van activa door de markt. Uiteindelijke bleek dat de Fed een 'hawkish pause' in ging zetten, Hooper stelt daarom ook dat 'de SEP geen kristallen bol is en dat zij daarom niet de marktreactie rechtvaardigt die we hebben gezien'.

Centrale banken wereldwijd

Daarnaast heeft de Bank of England (BoE) ook onverwachts een renteverhogingspauze ingelast. De reden hiervoor lijkt de lager dan verwachte inflatiecijfers van augustus, maar tijdens de BoE-vergadering werd er ook gewezen op een versoepeling van de arbeidsmarkt en een afnemende activiteit als redenen voor de pauze.

De Bank of Japan (BoJ) blijft aan de andere kant juist onveranderd in haar monetaire beleid. De BoJ benadrukt dat zij nog niet het punt van 2% inflatie heeft bereikt, als reden voor haar standvastigheid in haar ‘dovish’ beleidsvoering.

Tot slot lijkt de People’s Bank of China (PBoC) haar rente te blijven versoepelen, hoewel dat waarschijnlijk zal worden overschaduwd door gericht fiscaal beleid. Het gevolg hiervan is dat de markten negatief geworden zijn over de groeivooruitzichten van China.

Vooruitzichten

Hooper verwacht volatiliteit als gevolg van de huidige beleidsonzekerheid. Daarnaast benadrukt ze dat het nu niet alleen onzekerheid omtrent monetair beleid betreft maar ook de dreigende sluiting van de Amerikaanse overheid, de staking van de United Auto Workers en de hervatting van de betalingen voor studentenleningen.