Schroders: Meme-aandelenrage in Azië zal wellicht eindigen

Schroders: Meme-aandelenrage in Azië zal wellicht eindigen

Aandelen
Algemeen aandacht omhoog alert

In sommige sectoren in Azië zijn bubbels ontstaan, met name in Taiwan en Zuid-Korea. Dit lijkt op de meme-aandelenrage in de VS.

‘In sommige sectoren in Azië zijn bubbels ontstaan, met name in Taiwan en Zuid-Korea. Net als bij de meme-aandelenrage in de VS, zal voor veel overenthousiaste particuliere beleggers aan deze hype waarschijnlijk een einde komen,’ zo stelt Schroders vandaag.

In Taiwan is alles wat als een AI-investering wordt beschouwd, in de afgelopen tijd snel gestegen dankzij particuliere beleggers. Robin Parbrook, Co-Head of Asian Equity Alternative Investment bij Schroders, twijfelt er niet aan dat AI een potentieel baanbrekende technologie is, maar de technologie staat nog in de kinderschoenen en de toepassingen moeten nog worden vormgegeven.  Parbrook gelooft dat we momenteel dicht bij het hoogtepunt van opgeblazen verwachtingen zitten voor zover het gaat over zogenaamde AI-aandelen in Taiwan.

‘In Korea lijkt het enthousiasme van particuliere beleggers nog irrationeler en lijkt het meer op de meme-aandelenrage zoals eerder in de VS hebben’, gaat het bedrijf verder. ‘De Koreaanse particuliere belegger is geobsedeerd geraakt door vermeende investeringen in EV-batterijen. Dit alles is gebaseerd op Amerikaanse regelgeving onder de Inflation Reduction Act om binnenlandse investeringen in de sector aan te moedigen en ook om Chinese batterijaandelen uit de Amerikaanse markt te weren. Parbrook twijfelt er niet aan dat deze rage zal eindigen in een groot drama. Het omzetvolume op de Koreaanse markt was op verschillende dagen in juli bijna het hoogste in de geschiedenis waarbij 40-50% van het omzetvolume geconcentreerd was in slechts vier of vijf batterijaandelen.

Hoewel Parbrook het enthousiasme van particuliere beleggers in AI-aandelen kan begrijpen gezien de wereldwijde hype rond AI, lijkt deze rage in EV-batterijaandelen uitsluitend Koreaans te zijn. Elders in de regio presteren batterijaandelen juist zwak, omdat beleggers zich zorgen maken over de vertraging van de EV-vraag in China en de overcapaciteit in de batterijproductie, vooral op het gebied van kathodes, anodes en separators.'