Bob Homan: Right for the wrong reasons

Bob Homan: Right for the wrong reasons

Aandelen
Bob Homan (Cor Salverius Fotografie) 980x600

Door Bob Homan, Hoofd van het ING Investment Office

We beleven tot nu toe een prima beursjaar: de wereldaandelenindex is sinds 1 januari al zo’n 14% gestegen. Dat is veel beter dan de meeste marktvorsers hadden verwacht.

In veel gevallen was de verwachting van een recessie een reden om wat terughoudend te zijn met prognoses. De minderheid die wat positiever gestemd was, baseerde dat over het algemeen op dalende kapitaalmarktrentes. Eigenlijk hebben beide groepen ongelijk gehad. Van een recessie is het nog niet gekomen, de economie blijft – tegen de verwachting in –  redelijk liggen, maar de rente is ook niet gedaald. Gemiddeld zijn de 10-jaarsrentes zelfs wat hoger dan aan het begin van het jaar.

Toch had die minderheid gelijk met zijn positieve blik op de markten. ‘Right for the wrong reasons’: de werkelijkheid is namelijk volledig tegengesteld aan de algemene verwachting. Het is niet de rente geweest die de koersen opdreef, maar de meevallende economie.

Nu was de economische situatie ook weer niet zodanig dat de bedrijfswinsten sterk zijn toegenomen. De markt is dit jaar echt wel wat duurder geworden, kijkend naar verschillende waarderingsmaatstaven. Sterker nog, in vergelijking met de risicovrije rente is de markt de afgelopen 15 jaar niet zó duur geweest. Nu kan dat prima, als in de toekomst de rentes dalen en de winsten weer stijgen. Ook is er op de korte termijn een negatieve correlatie tussen deze twee: als de economische groei verbetert, stijgt waarschijnlijk ook de rente, en omgekeerd.

Geen van deze twee factoren moet echter te snel bewegen, want dat doet de andere pijn. Dat zagen we in de eerste weken van augustus, toen de meevallende groei, en als gevolg daarvan de stijgende rente, de markt pijn begonnen te doen. Wat dat betreft waren de recente tegenvallende economische cijfers welkom.

Ondertussen zijn de verwachtingen gedraaid. De negatieve marktvorsers rekenen niet meer op een recessie, terwijl de algemene gedachte is dat de rente nu toch echt wel dicht bij zijn hoogtepunt zit, of daar al voorbij is. De rente en de economie moeten elkaar dan wel heel goed in balans houden, maar wie weet. En anders kun je toch nog gelijk krijgen, for the wrong reasons.