Nuveen: VS geeft geen reden tot paniek

Nuveen: VS geeft geen reden tot paniek

Verenigde Staten
Wereldbol Amerika VS.png

Hoewel beleggers die wel van een dollemansrit op de beurs houden het volgende waarschijnlijk heel anders zien, is de achtbaan van risicovolle Amerikaanse aandelen wel degelijk een stuk wilder geworden.

Dat zegt Saira Malik, CIO van vermogensbeheerder Nuveen. 'De S&P 500 index schommelde in de lente al licht, maar in de afgelopen twee maanden werden die schommelingen wel een stuk heviger.'

Het optimisme onder beleggers is volgens Malik aangewakkerd door de deflatoire spiraal waarin we ons nu bevinden. 'Uit de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) van juli bleek dat huisvestingskosten niet sterk zijn toegenomen en die zijn toch vaak het lastigst te beteugelen. Hoewel de benzineprijzen in juni met 5% stegen, bleven zowel de huurprijzen en de prijzen van tweedehandsauto’s gestaag dalen. Met dit positieve nieuws, de stabiele koopkracht en groeiend ondernemersvertrouwen, lijkt het licht aan het eind van de inflatietunnel in zicht. Uit de Amerikaanse NFIB Small Business Optimism Index, blijkt dat de huidige rente en slechte verkoopcijfers mkb’ers weinig kopzorgen geven.'

Dat Fitch de creditrating van Amerikaanse staatspapier naar beneden heeft bijgesteld, is volgens Malik geen aanleiding  tot paniek. 'De staatsschuld en de begroting zijn van oudsher politieke discussiepunten en houden experts bezig', aldus Malik. Zij richt zich liever op het gevoerde monetaire beleid omdat dit van grotere invloed is op het wel en wee van de financiële markten.

'De Amerikaanse beurskoersen zijn de laatste tijd volatieler geworden en de yield op Amerikaanse staatsobligaties is toegenomen, maar de motor van de VS is vooral de veerkrachtige  economie en de grote liquide kapitaalmarkt. Daardoor zal de overheid aan haar verplichtingen kunnen blijven voldoen. Dit leidt eerder tot vertrouwen dan tot zorg', besluit zij.