Achmea IM: Kwartaalupdate Green Bonds Q2 2023

Achmea IM: Kwartaalupdate Green Bonds Q2 2023

Duurzaam beleggen Obligaties
Duurzaam (20) groei investeren beleggen

Aan het begin van het kwartaal speelde er nog enige nervositeit rondom Amerikaanse regionale banken. Deze problemen verdwenen langzaam naar de achtergrond, waardoor spreads stabiliseerden.

Toen er eind april toch nog een Amerikaanse regionale bank in de problemen kwam, liepen spreads direct weer op. Daarna kwamen er geen Amerikaanse banken meer in de problemen, wat voor veel bedrijven ook een teken was om naar de markt te komen met nieuwe leningen. Op een gegeven moment waren het er zo veel, dat spreads wat onder druk kwamen te staan. Het sentiment werd echter weer nieuwe energie ingeblazen door de groeiverwachtingen van chipmaker Nvidia, dat een kleine aandelenrally ontketende.

Sterk kwartaaleinde

Het sterke risicosentiment werd ook geholpen door sterke macrocijfers uit de Verenigde Staten, terwijl de tegenvallende Europese macrocijfers door de markt min of meer genegeerd werden. Het risicosentiment werd wel negatief beïnvloed doordat kerninflatie minder hard daalt dan gehoopt. Hierdoor uitten centrale banken zich hawkisher en liggen er nog renteverhogingen in het verschiet.

Staatsobligaties sterk vertegenwoordigd in nieuwe uitgiftes Gedurende het kwartaal kwam er een aardige hoeveelheid nieuwe obligaties naar de markt, qua volume met name staatsobligaties. Mede daarom liepen spreads van groene staatsobligaties wat op. Sectoren waar relatief weinig groene obligaties uitstaan, deden het relatief goed afgelopen kwartaal. De schaarsheid van groene obligaties in deze sectoren, zoals de consumentensectoren, speelde waarschijnlijk een rol bij deze sterke performance.