Cardano: Klimaatverandering wordt gamechanger voor overheidsschulden

Cardano: Klimaatverandering wordt gamechanger voor overheidsschulden

Klimaatverandering Obligaties
Klimaatverandering.jpg

De reden voor alle wrijving tussen Democraten en Republikeinen is een stimulusprogramma - de Inflation Reduction Act - dat Amerikaanse bedrijven niet alleen toegang geeft tot miljarden dollars aan subsidies vanuit Washington voor verduurzaming, maar ook bijdraagt aan een verbetering van sociale omstandigheden.

Zo worden zorgpremies en medicijnprijzen verlaagd. Heel even leek de VS nog een triple A rating te verliezen. Het vooruitzicht dat de VS niet aan haar financiële verplichtingen zou kunnen voldoen was voldoende voor een kredietbeoordelaar om de rating van de Amerikaanse schuld op een negative watch te zetten.

Hilde Veelaert, CIO Public Markets van Cardano:

'Een overheid wiens begroting uit de rails loopt is op zichzelf geen nieuwe ontwikkeling. We zijn de afgelopen jaren gewend geraakt aan oplopende overheidsschulden, meestal een mix van stijgende uitgaven van de overheid en belastingverlagingen. De kredietcrisis in 2008 en Covid in 2020 deden daar nog een schepje bovenop, maar klimaatverandering wordt een gamechanger voor de schuldenniveaus van overheden. Allereerst zijn er de fysieke risico’s zoals droogte, bosbranden en overstromingen. Een paar dagen extreme regen zorgde in 2021 in Wallonië voor 4.000 overstroomde woningen en dupeerde 100.000 burgers. De impact op de Waalse begroting was minstens zo destructief. Het zorgde voor een verhoging van de schuld van het Waalse gewest van 7%.'

Door een ESG-bril

De komende jaren zullen overheden diep in de buidel moeten tasten. Ze moeten zorgen voor subsidies om veranderingen in gang te zetten. Subsidies maar ook belastingverlagingen moedigen consumenten en bedrijven aan om minder vervuilende technologie te gebruiken. Ze zijn onmisbaar om innovatie aan te jagen. Om de vergroening van de Europese industrie te ondersteunen en te versnellen stelde de Europese Commissie in februari van dit jaar het Green Deal Industrial Plan voor waar ook een miljardenbudget aan vastzit.

Een extra middel om risico’s te vermijden

Pim Burggraeve, Senior Portfolio Manager Fixed Income van Cardano:

'De kosten van de duurzaamheidstransitie vormen een massief waarvan we de contouren nog niet helemaal kunnen zien. Voor kredietbeoordelaars is die kostenberg die in de verte opdoemt nu nog geen reden om ratings aan te passen. Wie beschikt over een hoog inkomen per hoofd van de bevolking, een sterke economische groei en diversificatie kan rekenen op een goed rapportcijfer, maar beleggers zullen eerder getriggerd worden door de risico’s rond de duurzaamheidstransitie. Het oplopen van overheidsschulden is een trend die een opwaartse druk op de rente geeft. En fysieke risico’s zoals een dijkdoorbraak kunnen landen buitenproportioneel treffen doordat de tijdelijke uitval van bedrijven inflatie veroorzaakt. Het zorgt ervoor dat in landen waar veel fysieke risico’s zijn je in langlopende obligaties al de risicopremie ziet oplopen. Dat pleit voor een zorvuldige beoordeling van landen, met een verhoogde aandacht voor ESG factoren en voor het afdekken van bijhorende risico’s. Je moet er in je strategische asset allocatie en lange termijn returns rekening mee houden. Het beoordelen van een land op ESG inspanningen - milieu, maar ook social- en governance is voor een belegger een extra middel om risico’s te vermijden.'