AllianzGI: BoE heeft weinig andere keuze dan de rente te blijven verhogen

AllianzGI: BoE heeft weinig andere keuze dan de rente te blijven verhogen

Rente Monetair beleid Verenigd Koninkrijk
Rente (01)

De meest recente Britse inflatiecijfers laten zien dat de inflatie vlak is ten opzichte van vorige maand, maar dat er een daling was verwacht op basis van jaar-op-jaar basiseffecten van grondstoffen. Cruciaal is dat de kerninflatie nog verder is versneld. Dit laat de BoE weinig andere keuze dan de rente te blijven verhogen om de vraag te verzwakken.

Als de Bank of England aarzelt om de rente voldoende te verhogen, kan dit leiden tot een verankering van de inflatieverwachtingen voor de langere termijn. Dit zou enorm gevaarlijk zijn en zou er in het ergste geval toe kunnen leiden dat de BoE haar geloofwaardigheid verliest, de inflatie stijgt, de reële rente daalt, buitenlandse investeerders (waar de Britse economie nog steeds deels van afhankelijk is) hun vertrouwen in het VK verliezen en de Britse pond ineenstort, waardoor de inflatie galoppeert, enzovoort. 

Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat de BoE het monetaire beleid opzettelijk te soepel zou voeren. In het onwaarschijnlijke geval dat de inflatie begin volgend jaar nog steeds erg hoog is, is het mogelijk dat de BoE ook in 2024 doorgaat met verhogen, waarbij de BoE de rente naar 7% zou kunnen brengen als dat nodig zou blijken. Dit zou zeer schadelijk zijn voor de Britse economie, maar dat is de moeilijke beslissing waar de BoE voor staat.

Als de productiviteitsgroei op lange termijn in het VK nu slechts rond de 1% ligt - volgens de schatting van de BoE - dan impliceert dit dat wanneer de economie volledige werkgelegenheid heeft, een loonstijging van meer dan 3% waarschijnlijk inflatoir zal zijn. Als de problemen aan de aanbodzijde niet verbeteren, dan zal de BoE gedwongen worden om de vraag verder terug te dringen om de loongroei lager te krijgen. Als dat niet zo is, dan kan de BoE net zo goed geen inflatiedoelstelling hebben.

Wij denken dat de BoE zal reageren door de rente agressief te blijven verhogen, wat er uiteindelijk in zal slagen de inflatie veel lager te drukken en wat ook de Britse economische groei aanzienlijk zal verzwakken. Wij denken daarom dat gilts en indexgelinkte gilts nu een behoorlijke waarde bieden, en in de afgelopen week hebben we onze fondsen gepositioneerd om te profiteren van een daling van de rendementen op gilts. Inflatiegelinkte gilts impliceren dat de basisrente van de BoE de komende tien jaar ruim boven de inflatie zal blijven.  Conventionele gilts zien er ook zeer aantrekkelijk uit, tenzij de inflatie veel hoger blijft dan wat de inflatiemarkt al berekent.