Ebury: Valuta opkomende markten zetten ingezette stijging verder door

Ebury: Valuta opkomende markten zetten ingezette stijging verder door

Opkomende markten Valuta
Emerging Markets (02) EM Opkomende landen Azië

Terwijl de euro, de dollar en het pond sterling ten opzichte van elkaar weinig bewogen, waren valuta uit opkomende markten afgelopen week wederom het stralende middelpunt.

Vooral valuta uit Latijns-Amerika zetten hun indrukwekkende resultaten van dit jaar tot nu toe voort dankzij de terugkeer van de risicobereidheid op de financiële markten, wat over het algemeen gunstig is voor risicovolle beleggingen. Het nieuws van afgelopen weekend dat Saoedi-Arabië de olieproductie gaat verlagen, zou de opwaartse trend van grondstoffenprijzen verder moeten versterken en ook steun moeten geven aan valuta van grondstof-exporterende landen.

De grote verliezers afgelopen week waren de Zwitserse frank, doordat de vraag naar een veilig haven afnam, en de Turkse lira, die verder afzwakte na de overwinning van Erdogan waardoor de vooruitzichten op een terugkeer naar een financieel verstandig beleid verdampten.

Komende week zal een ongebruikelijk rustige week zijn, met waarschijnlijk weinig macro-economische berichten of beleidsnieuws die de markten van de grote economische regio’s kunnen beroeren. Er staan een aantal speeches van centrale bankiers gepland, die handelaren iets van sturing kunnen geven. De belangrijkste speeches komende week zijn die van ECB-voorzitter Lagarde en van Mester, die stemrecht heeft in de FOMC.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De voorlopige inflatiecijfers in de eurozone voor de maand mei bevatten voor het eerst sinds vele maanden aanzienlijk goed nieuws. Zowel de algemene inflatie als de kern-subindex daalden aanzienlijk forser dan verwacht. De belangrijke kerninflatie daalde op jaarbasis van 5,6% naar 5,3%, de eerste significante daling vanaf een recordhoog niveau.

Aangezien de rente met 3,25% lager ligt dan de kerninflatie zal de ECB nog steeds flink aan de bak moeten, en het inflatieniveau in de eurozone ligt nog steeds op een onacceptabel hoog niveau. Het lijkt er echter wel op dat er licht is aan het eind van de tunnel. De euro wist deze ontwikkelingen en de daaruit volgende verwachting van renteverlagingen door de ECB van zich af te schudden, een teken dat de valuta mogelijk de bodem (bijna) heeft bereikt.

Dollar

De looncijfers in de VS voor de maand mei waren in alle opzichten gunstig te noemen. De banencreatie blijft sterk en er is nog steeds sprake van volledige werkgelegenheid in de VS. Deze gunstige ontwikkelingen zorgen ervoor dat meer arbeiders deelnemen aan het arbeidsproces, en de loonstijgingen lijken langzaam af te nemen.

Dit rapport zorgde voor een marginale afname van de druk op de Fed om de rente tijdens de bijeenkomst in juni verder te verhogen, hoewel een tegenvallende inflatie komende week de verwachtingen weer zou laten oplopen. De verwachte timing van een renteverlaging wordt echter wel steeds verder uitgesteld. Over het geheel genomen lijkt de Fed dichter in de buurt te komen van een perfecte zachte landing dan een paar weken geleden het geval leek.

Pond

De onwelkome verrassing die de CPI-inflatie twee weken geleden voor de markten in petto had, zorgt nog steeds voor steun voor het pond sterling, doordat de markt nu een hogere rente door de Bank of England verwacht. Deze trend komt met name tot uiting ten opzichte van de euro, en het Britse pond brak afgelopen week ten opzichte van deze valuta door nieuwe hoogterecords heen. Het pond sterling zal bij gebrek aan relevant nieuws of geplande speeches van de centrale bank waarschijnlijk voornamelijk worden verhandeld op basis van nieuws uit andere regionen.