Columbia Threadneedle: Europa is op de goede weg

Columbia Threadneedle: Europa is op de goede weg

Vooruitzichten Europa
Wereldbol Europa.png

In tegenstelling tot de cijfers in de Verenigde Staten zijn de economische vooruitzichten voor Europa en het Verenigd Koninkrijk aanzienlijk verbeterd.

Dat zegt Steven Bell, Hoofdeconoom EMEA bij Columbia Threadneedle Investments, in zijn wekelijkse marktcommentaar. “Dit jaar gaan Europese aandelen het beter doen dan hun Amerikaanse tegenhangers.”

De economische cijfers in Europa geven een gemengd beeld: in het laatste kwartaal van 2022 krompen de Duitse bbp-cijfers en ook de consumentenuitgaven leggen in Europa een hobbelig parcours af. Maar volgens Bell ziet de toekomst er veel rooskleuriger uit.

“Door de daling van de gasprijzen is het consumenten- en ondernemersvertrouwen sterk verbeterd. Ook de begrotingstekorten zijn minder nijpend; van de 200 miljard euro die Duitsland had gereserveerd vanwege de explosieve toename van de energieprijzen, hoeft maar een fractie te worden aangesproken.”

De sterk verbeterde economische vooruitzichten voor het VK noemt Bell opmerkelijk. “Het consumentenvertrouwen is gestegen en ik verwacht dat dat volgende maand na de presentatie van de Britse begrotingsplannen alleen maar toeneemt. Want waarschijnlijk wordt er een streep gezet door de geplande energietariefverhoging voor huishoudens en worden accijnsverhogingen op brandstof geschrapt nadat het Britse CPB de begroting opnieuw heeft doorgerekend”

Volgens Bell zal de Bank of England hoogst waarschijnlijkheid daarop haar inflatieprognoses verlagen. “De prognoses van de BoE hielden al rekening met een sterke daling van de inflatie in 2024 omdat er voor 2023 werd uitgegaan van een recessie, maar de kans op een crisis is inmiddels sterk geslonken. Kortom, we kunnen in Europa en het VK nog niet echt spreken van een economische hausse, maar de vooruitzichten zijn over het geheel genomen wel een stuk rooskleuriger.”

Volgens Bell hebben Europese bedrijven, in tegenstelling tot die in de VS niet te kampen met een hoge margedruk. "In het laatste kwartaal van 2022 overtroffen de Europese bedrijfswinsten ruimschoots die van de VS. Het klopt dat de ECB de rente verder moet verhogen om de inflatie onder de duim te houden. De grote vraagvernietiging die we voorzagen als gevolg van de almaar stijgende energieprijzen is op zijn retour. Reden waarom ik verwacht dat Europese aandelen het dit jaar beter doen dan Amerikaanse. En als de Amerikaanse economie daadwerkelijk krimpt, neemt dat de grootste druk op de obligatieyields weg en zakt de dollar. Dat komt ook aandelen uit opkomende markten ten goede.”