AFM: Leidraad RPO biedt concrete tips

AFM: Leidraad RPO biedt concrete tips

Pensioenstelsel
To Do Checklist Lijst PostIt

AFM publiceert een leidraad voor de sector voor het inrichten van het risicopreferentieonderzoek.

De AFM heeft de voorlopige randvoorwaarden gepubliceerd voor de uitvoering van het risicopreferentieonderzoek (RPO). Met de Wet toekomst pensioenen (Wtp) wordt het RPO het verplichte startpunt bij de vaststelling van de risicohouding en het beleggingsbeleid voor pensioenregelingen in het nieuwe stelsel. Daarom komt de AFM met een leidraad om de sector richting te geven bij het inrichten van het RPO. De AFM heeft eerder al informatie ingewonnen, via gesprekken, via rondetafels met partijen uit de pensioensector en via een schriftelijke feedbackronde. Die input is meegenomen bij het opstellen van deze leidraad (pdf, via AFM).

Momenteel voert de AFM een verkennend onderzoek uit naar het RPO van een aantal pensioenuitvoerders die vroeg willen invaren in het nieuwe stelsel. ‘Concrete en praktische voorbeelden daaruit (natuurlijk niet herleidbaar) publiceren we vermoedelijk in april’, zegt de AFM.

Leidraad RPO biedt concrete tips

Met het RPO onderzoekt men de risicotolerantie het risicodraagvlak. Hoe die twee zich tot elkaar verhouden is te lezen in de leidraad. Daarnaast geeft de AFM voor beide onderdelen aandachtspunten mee, zoals:

  • Houd rekening met de FRAME-criteria bij de vormgeving van de deelnemersuitvraag naar risicotolerantie. Dat zorgt ervoor dat uitkomsten zo objectief en bruikbaar mogelijk zijn.
  • Voor bepaling van het risicodraagvlak is onder meer inzicht nodig het resterende verdienvermogen van deelnemers.

In de leidraad is verder aandacht voor de timing van het onderzoek, voor representatieve steekproefuitkomsten en voor het activeren van deelnemers. Pensioenuitvoerders hebben vrijheid bij het inrichten en uitvoeren van het RPO. Om die reden kijkt de AFM ook naar de keuzes die ze daarbij maken en de onderbouwing daarvan. ‘Een goed plan en weloverwogen keuzes vooraf dragen bij aan de kwaliteit en bruikbaarheid van het onderzoek’, aldus de AFM.

Leidraad RPO ook relevant voor derden

Deze leidraad is primair bedoeld voor pensioenuitvoerders, maar kan ook relevant zijn voor pensioenuitvoeringsorganisaties, adviseurs, RPO-aanbieders en (mede)beslissers over pensioenregelingen in de tweede pijler zoals sociale partners.