DNB: Wet toekomst pensioenen noodzakelijke en belangrijke stap

DNB: Wet toekomst pensioenen noodzakelijke en belangrijke stap

Pensioenstelsel
Pensioenstelsel

Het wetsvoorstel toekomst pensioenen geeft volgens DNB 'een robuuste en uitvoerbare basis aan sociale partners en pensioenuitvoerders'.

Dat staat in de nieuwe Position Paper van de bank (pdf staat hier), die is geschreven als bijdrage aan de deskundigenbijeenkomst met de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Eerste Kamer op 14 februari 2023. Namens DNB nam Tjerk Kroes, divisiedirecteur Economisch Beleid & Onderzoek, deel aan de bijeenkomst.

'In de nieuwe wet zeggen pensioenfondsen geen pensioenuitkeringen meer toe. Hiermee vervalt de noodzaak van een rekenrente voor het waarderen van pensioenaanspraken en daarmee een belangrijke bron van spanning tussen generaties', zegt de bank. 'Een risicohouding per leeftijdscohort in het nieuwe stelsel zorgt ervoor dat de risico’s waaraan jonge en oude deelnemers blootstaan beter aansluiten bij de risico’s die zij willen en kunnen dragen. Het nieuwe stelsel past door de afschaffing van de doorsneesystematiek ook beter bij de moderne arbeidsmarkt. Deelnemers krijgen een pensioenopbouw die aansluit bij de voor hen ingelegde premie. Tegelijkertijd blijven de sterke punten van het huidige pensioenstelsel behouden, waaronder de verplichtstelling, de collectieve uitvoering en het collectieve beleggingsbeleid.'