UBS AM: Beleggers moeten rekening houden met harde landing

UBS AM: Beleggers moeten rekening houden met harde landing

Vooruitzichten Recessie (dreiging)
Koersgrafiek (10) koers pijl omlaag daling crisis.jpg

Beleggers kunnen de komende twaalf maanden weleens worden verrast door de veerkracht van de wereldeconomie, zegt Evan Brown, hoofdstrateeg van UBS Asset Management in de halfjaarlijkse vooruitzichten van de vermogensbeheerder.

Die veerkracht kan ervoor zorgen dat een recessie wordt ontweken, maar ook dat de rente langer hoog kan blijven en dat betekent op den duur wellicht een harde landing, stelt Brown. “Dat is voor beleggers een lastige kwestie, want er zijn nu veel meer verschillende scenario’s mogelijk dan tijdens eerdere cycli.”

Volgens Brown staat het vast dat de onzekerheden over de economische ontwikkelingen in 2023 in alle beleggingssegmenten zal aanhouden. “Reden waarom wij ons concentreren op de beste positionering voor de komende maanden in plaats van een heel jaar vooruit te kijken.” Hij verwacht dat wereldwijde aandelenindices zich binnen een bandbreedte blijven bewegen, maar dat het opwaarts potentieel wordt beperkt omdat de Fed op de rem blijft drukken. “Een oplevend China zou dat neerwaartse effect enigszins kunnen opvangen”, denkt Brown.

Brown ziet vooral kansen in de financiële en de energiesector. “Als blijkt dat het grote pessimisme over de wereldwijde economie wegvalt, zijn cyclisch georiënteerde posities een goede keuze. Oplevende economische activiteit en een rente die langer hoog blijft, zijn goed voor waarde-aandelen.”

UBS AM is neutraal gepositioneerd op staatsobligaties. Verder verwacht Brown dat de Fed de renteverhogingscyclus vermoedelijk slechts traag afbouwt of ongedaan maakt. “Als blijkt dat de Amerikaanse arbeidsmarkt wel buigt, maar niet snel breekt, houdt de prijsdruk nog wel even aan. De heropening van China zou de binnenlandse vraag naar olie moeten aanwakkeren, waardoor de neerwaartse druk van de goederenprijzen op de inflatie enigszins wordt gecompenseerd.”