DWS: Geen herhaling jaren '70

DWS: Geen herhaling jaren '70

Vooruitzichten
Grafiek aandelen.jpg

De komende twaalf maanden worden er volgens DWS geen substantiële rendementsverhogingen meer verwacht.

Stefan Kreuzkamp, Chief Investment Officer bij DWS, verwacht niet dat zolang het eind van de inflatie en de stijgende rente niet in zicht is, het tij op de korte termijn keert. “De groei staat onder druk en dit heeft gevolgen voor de bedrijfswinsten,” waarschuwt hij. “DWS heeft de economische groeivoorspellingen voor Europa en de VS in 2023 al wat afgezwakt. Ook de koersdoelen voor de aandelenmarkt zijn met 5 tot 10% verlaagd.” Stagnerende bedrijfswinsten in combinatie met stijgende rendementen op de obligatiemarkt maken het lastig voor aandelen. “Momenteel heeft vooral Europa te kampen met dit juk – de afhankelijkheid van Russische energie is hier pijnlijk voelbaar. De Europese beursfondsen hebben het dus een stuk moeilijker dan de Amerikaanse”, aldus Kreuzkamp.

Volgens Thomas Schüssler, Beleggingsstrateeg Aandelen bij DWS, is de eerste helft van 2022 er één van voornamelijk teleurstellingen. De cijfers zijn in bijna in alle regio’s inmiddels knalrood. Alleen de nogal exotisch klinkende MSCI Latin America leed in de eerste helft van 2022 slechts een klein verlies van 0,3%. Ondanks de enorme koersverliezen op het overgrote merendeel van de aandelenmarkten, is het nog te vroeg om te stellen dat er weer volop gekocht kan worden. “We verwachten niet dat de situatie op de aandelenmarkten zo erg wordt als in de jaren ’70. De koerswinstverhoudingen in de VS bleven steken op eencijferige cijfers, rentes verdubbelden en de inflatiepercentages rezen daarop de pan uit,” vertelt Schüssler. Maar, volgens Schüssler, is een aandeel dat 70% van zijn waarde verliest, niet automatisch goedkoop. “In dit lastige klimaat zijn aandelen met een veelbelovend dividendrendement en met sterke onderliggende fundamentals het meest aanlokkelijk. In deze context is het de grote vraag hoe het beloop van de bedrijfswinsten zal zijn. Analisten zijn nogal optimistisch en het zou best nog wel eens kunnen tegenvallen.”

Zo zijn de verwachtingen voor de MSCI World (AC), nog steeds gebaseerd op winstprognoses die begin van dit jaar zijn gemaakt, nog voor de oorlog in Oekraïne uitbrak. “Als de winstgroeiverwachtingen naar beneden zouden worden bijgesteld, zijn de lage waarderingen ook in één klap verdwenen”, aldus Schüssler.

Obligaties staan vooralsnog bijna allemaal fors in de min. Ongeacht of het gaat om staats- of bedrijfsobligaties en ongeacht de regio. Is er dan überhaupt wel hoop op verbetering? Specifieke segmenten bieden absoluut kansen. Door de slechtere economische prognoses is de kans op wanbetaling of lagere liquiditeit groter geworden en zijn de rendementspremie’s op bedrijfsobligaties in vergelijking met staatsobligaties veel hoger geworden. Dit heeft geleid tot behoorlijke verliezen. Zelfs als de rendementspremie’s op de korte termijn verder uiteenlopen – nemen die over een jaar weer af en de waardes stijgen dan weer. Dit is vooral het geval bij de high yield obligaties uit Europa en de Verenigde Staten. Voor staatsobligaties ziet het er minder rooskleurig uit. Hier gelden er wel twee uitzonderingen: sinds de invasie in Oekraïne zijn de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties met een korte looptijd ongeveer verdubbeld. Rendementen van 3% zijn in dit klimaat best goed te noemen. DWS verwacht immer de komende twaalf maanden geen substantiële rendementsverhogingen meer.