Capital Group: Drie vaststellingen op het gebied van obligaties

Capital Group: Drie vaststellingen op het gebied van obligaties

Obligaties Vooruitzichten
Outlook vooruitzicht (04)

Het pad naar hogere rentes is pijnlijk, maar zou uiteindelijk op lange termijn in het voordeel van obligatiebeleggers moeten uitvallen, stelt vermogensbeheerder Capital Group in zijn outlook voor de tweede jaarhelft.

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) verhoogde in juni haar beleidsrente met 75 basispunten tot 1,50%-1,75%, de grootste stijging sinds 1994. In hun prognose verwachten de Fed-bestuurders dat de Fed funds rate dit jaar zelfs nog kan verdubbelen naar een bandbreedte tussen 3,25% en 3,50%.

Amerikaanse obligaties zijn dit jaar tot nu toe meer dan 10% gekelderd, maar er zijn tekenen dat het ergste voorbij is. Er zijn verschillende argumenten voor obligaties nu de Fed probeert de economie een zachte landing te geven.

[1] Grote dalingen creëren kansen

Obligatiebeleggers hebben obligaties opgekocht uit vrees dat de Fed de economische groei zou dichtknijpen in haar inspanningen om de inflatie te beteugelen. De meeste obligaties behaalden in mei een positief rendement dankzij deze koopgolf.

De bezorgdheid over de volatiliteit is niet weg, maar het kan nu een goed moment zijn om die bezorgdheid om te zetten in actie. 'De schommelingen op de aandelenmarkten zullen waarschijnlijk aanhouden, maar het is onwaarschijnlijk dat de obligatiemarkten vanaf nu nog eens 10% zullen dalen', zegt portefeuillebeheerder Ritchie Tuazon.

De neerwaartse verkoopdruk heeft de waarderingen voor de meeste obligaties opnieuw realistischer gemaakt en meer in lijn gebracht met de verwachtingen. Obligaties van hoge kwaliteit kunnen beleggers bovendien de gewenste diversificatie bieden, vooral nu de volatiliteit van aandelen toeneemt. Beleggers kunnen ook op zoek gaan naar mogelijkheden om beleggingsdoelstellingen zoals inkomsten en een bescherming tegen inflatie te verwezenlijken.

[2] Huidige obligatierentes houden rekening met renteverhogingen

Uit de renteverhogingen en de balansafbouw blijkt dat de Fed inspanningen levert om de inflatie terug te dringen. Maar er is nog werk aan de winkel.

De Amerikaanse consumentenprijsindex steeg met 8,6% op jaarbasis tot en met mei en is 1% hoger dan in april. De kerninflatie, waarbij voedsel en energie buiten beschouwing worden gelaten, steeg met 0,6% ten opzichte van de voorgaande maand. 'De Fed is nog steeds op achtervolgen aangewezen om de inflatie bij te halen', vat Tuazon samen.

De prijzen hebben waarschijnlijk een piek bereikt voor sommige artikelen waarnaar tijdens de lockdowns een sterke vraag was. Een goed voorbeeld: de prijzen voor timmerhout stegen tijdens de pandemie toen huizen druk verkocht en gerenoveerd werden, maar zijn sinds het begin van het jaar met 50% gedaald.

De prijzen voor diensten en benodigdheden zoals voedsel, huisvesting en energie zijn echter omhooggeschoten.  'De ene categorie vervangt de andere, waardoor de inflatie hoog blijft', merkt Tuazon op.

Aanhoudende inflatie kan de Fed dwingen om haar rentepad te herzien. Maar omdat beleggers bij de prijsbepaling van obligaties meestal rekening hebben gehouden met dit agressievere plan, zullen toekomstige aanpassingen waarschijnlijk niet tot zoveel onrust op de obligatiemarkt leiden.

In het komende jaar zal de obligatierente waarschijnlijk minder sterk stijgen dan tijdens de voorbije twaalf maanden, toen de markten zich zorgen begonnen te maken over de hoge inflatie.

[3] Inkomsten zijn terug in vastrentende waarden

De obligatierentes zijn sterk gestegen sinds de dieptepunten van de afgelopen jaren. De rendementen, die stijgen als de obligatiekoersen dalen, zijn in alle sectoren omhooggegaan. Op termijn betekenen stijgende rendementen meer inkomsten uit obligaties.

Er liggen wel nog steeds valkuilen om de hoek, dus een actieve aanpak kan helpen. Hoewel een recessie in de VS niet meteen wordt verwacht, kunnen de credit spreads toenemen naarmate beleggers de kans daarop hoger inschatten, aldus portefeuillebeheerder Tara Torrens.

Bepaalde defensief geachte sectoren, zoals gezondheidszorg en voeding, kunnen in deze omgeving meer waarde bieden. Grondstoffenbedrijven kunnen ook een toevluchtsoord bieden in een periode van een late cyclus. 'Er zijn altijd kansen, maar ik hou veel liquiditeit aan die ik kan herschikken als we het soort spreadverruiming zien die ik verwacht', zegt Torrens.

Schuldpapier van opkomende markten - een hoek van de obligatiemarkt die bijzonder volatiel is geweest - biedt ook enkele kansen. Volgens portefeuillebeheerder Rob Neithart hebben diverse landen de rente sneller verhoogd dan de Fed en staan ze er financieel goed voor.

Lessen uit de geschiedenis

Bij de huidige obligatierentes suggereert de geschiedenis hogere totaalrendementen voor de komende paar jaar. Dit betekent dat beleggers baat kunnen hebben bij obligaties in alle vastrentende beleggingscategorieën, inclusief high yield.

'De gemiddelde jaarlijkse rendementen voor Amerikaanse high-yield bedragen historisch gezien ongeveer 6% tot 8%. We bevinden ons weer op een niveau waarop deze rendementen kunnen worden behaald, met een beleggingshorizon van meerdere jaren, en dat is al een hele tijd geleden', aldus Torrens.

Renteverhogingen grotendeels ingeprijsd

Beleggers hebben veel om pessimistisch over te zijn: oorlog in Oekraïne, inflatie en angst voor een dreigende recessie. Hoewel de risico's blijven bestaan, hebben obligatiebeleggers de renteverhogingen grotendeels ingeprijsd. Nu kan een aantrekkelijk instapmoment zijn, vooral voor wie obligaties gebruikt om de volatiliteit van aandelen te bufferen.

'Ondanks alle negatieve krantenkoppen is er veel om positief over te zijn', zegt Tuazon. “Hoewel resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, kan een langetermijnperspectief beleggers helpen inzien dat rentes op het huidige niveau historisch gezien meer inkomsten en aantrekkelijke rendementen hebben opgeleverd.'