Carmignac: Angstige stemming creëert kansen op kredietmarkt

Carmignac: Angstige stemming creëert kansen op kredietmarkt

Obligaties Vooruitzichten
Outlook vooruitzichten (08) weg storm crisis

Door Pierre Verlé, Head of Credit, Carmignac

De opflakkering van de inflatie, hoofdzakelijk vanwege corona en de Russische inval in Oekraïne, heeft sinds begin dit jaar ingrijpende consequenties voor de obligatiemarkten gehad.

  • Amerikaanse en Duitse staatsobligaties noteerden verliezen van respectievelijk 10% en 8%
  • Investment-grade-bedrijfsobligaties staan op -8%
  • High-yield-bedrijfsobligaties staan op -9%
  • De opkomende markten hebben zelfs een dubbelcijferig verlies moeten incasseren over dezelfde periode
  • De gelokaliseerde lockdowns in China naar aanleiding van de coronapandemie, de Russische inval in Oekraïne en spanningen in wereldwijde toeleveringsketens kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de vraag en de kostenstructuur van veel emittenten, terwijl centrale banken door de teruggekeerde inflatie op een hele andere beleidskoers moeten overstappen.
  • Al deze zorgen hebben de rente en risicopremies de hoogte in gestuwd, waardoor de obligatierente vanuit historisch perspectief erg aantrekkelijk is geworden.

Beleggers maken zich oprecht zorgen om de risico's die aan de horizon opdoemen, en gaan er niet van uit dat ze hun koopkracht kunnen behouden met cash. Die zorgen, beide gerelateerd aan de inflatie, consumentenvraag en winstmarges, hebben de rente en kredietmarges hoger gestuwd, wat talrijke aantrekkelijke kansen oplevert voor beheerders met een flexibel mandaat. Een voorbeeld daarvan is schuldpapier uit de sectoren energie en natuurlijke hulpbronnen, die een hoge potentiële waarde hebben omdat dergelijke bedrijven in de huidige context rechtstreeks profiteren van de hogere prijzen.