Principal GI: Voorjaarsuitverkoop – markten uit balans

Principal GI: Voorjaarsuitverkoop – markten uit balans

Financiële markten algemeen Vooruitzichten
Markten

Door Seema Shah, Chief Strategist, Principal Global Investors

De S&P 500 heeft voor het eerst in meer dan een decennium zes opeenvolgende weken verlies gemaakt, omdat het marktsentiment onder druk staat door zorgen over de tempo van de agressieve monetaire verkrapping door de Fed. Hoewel een recessie onwaarschijnlijk is in 2022 of 2023, moeten beleggers steeds selectiever worden in een snel veranderend economisch landschap dat afstevent op een recessie begin 2024.

Het marktsentiment heeft een significante negatieve draai gemaakt door zorgen over de economische groei als gevolg van de monetaire verkrapping door de Federal Reserve (Fed). De S&P 500 is voor het eerst sinds 2011 zes opeenvolgende wekelijkse gedaald, de Amerikaanse dollar is in 2022 gestegen tot recordhoogte en de Amerikaanse high-yield-kredieten hebben al hun winst post-COVID ingeleverd.

Doordat de Fed zo lang heeft gewacht met het verkrappen van haar monetaire beleid, is de prijsdruk toegenomen en verbreed. Het zal nu de federale-fondsenrente stevig naar een restrictief gebied (boven 2,75 procent) moeten drukken als het prijsstabiliteit op korte termijn hoopt te bereiken.

De monetaire verkrapping raakt doorgaans de reële economie met een vertraging van 6 tot 24 maanden. Hoewel opgebouwd spaargeld, sterke bedrijfsbalansen en de stevige arbeidsmarkt dit jaar een positieve bbp-groei zouden moeten ondersteunen, zullen scherpe renteverhogingen volgend jaar zwaar wegen op de economie. Een recessie begin 2024 wordt daardoor steeds waarschijnlijker.

Blootstelling aan aandelen met een stabiele winstgroei en hoge marges kan mogelijk risicobeperking bieden in onzekere tijden, terwijl posities in krediet van hoge kwaliteit een defensief element toevoegen. Reële activa, zoals infrastructuurbeleggingen, kunnen mogelijkheden bieden voor diversificatie, mogelijk aantrekkelijke reële opbrengst genereren en voorspelbare kasstromen bieden. Daarnaast zijn de activa een natuurlijke hedge tegen inflatie. In deze veranderende omgeving moeten beleggers selectief zijn en strategieën implementeren die portefeuilles in balans houden.