AXA IM: VS zetten China onder druk in Taiwan-kwestie

AXA IM: VS zetten China onder druk in Taiwan-kwestie

China Verenigde Staten Politiek
Handelsconflict VS-China.jpg

De relatie tussen China en de VS kan verbeteren nu de Amerikaanse president Joe Biden overweegt de handelstarieven op te heffen, al blijft Taiwan een heet hangijzer. “Biden is misschien bereid de strijdbijl te begraven in de handelsoorlog, maar voert de druk in de kwestie Taiwan op waardoor de spanningen toch weer kunnen oplopen”, schrijft Gilles Moëc, hoofdeconoom bij AXA Group.

Moëc schrijft in zijn wekelijkse Macrocast dat Biden overweegt de strafheffingen op Chinese producten die onder de regering-Trump zijn opgelegd, te beëindigen om de inflatie te helpen bestrijden.

“Het zou voor China op het juiste moment komen om te kunnen rekenen op een onbelemmerde toegang tot de Amerikaanse markt, wat een meer verzoenende houding ten opzichte van Washington in de hand zou kunnen werken”. Bovendien, zo stelt Moëc, zou het China helpen nu het land geconfronteerd wordt met het zoveelste uitstel van zijn langverwachte overgang naar een groeimodel dat wordt aangedreven door binnenlandse consumptie. 

Taiwan

Tegelijkertijd voert Biden de druk op in de Taiwan-kwestie. Zo heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de ‘factsheet’ over Taiwan op zijn website bijgewerkt door een belangrijke zin te verwijderen: ‘De Verenigde Staten steunen de onafhankelijkheid van Taiwan niet’. Het schrappen van de zin als zodanig wijst volgens de AXA-econoom niet op een fundamentele wijziging van het standpunt, maar is niettemin een boodschap aan Beijing.

Daarbovenop komt dat Biden een wetsvoorstel van het Congres heeft ondertekend waarin hij de Wereldgezondheidsorganisatie oproept de status van Taiwan als waarnemer te herstellen. China had in 2017 aangedrongen op de verwijdering ervan. “Dit klinkt ogenschijnlijk als een obscure kwestie, maar gezien de gevoeligheid van Beijing voor elke stap in de richting van de internationale erkenning van Taiwan, is het een belangrijke stap”, aldus Moëc.

Op korte termijn lijken de economische belangen van de VS en China naar elkaar toe te groeien - de inflatiegevoeligheid van Washington en het belang van Beijing bij een ongeremde vraag vanuit de VS - maar de geopolitieke rivaliteit blijft acuut, besluit Moëc. “De spanningen zullen waarschijnlijk weer oplopen zodra deze onmiddellijke zorgen afnemen.”