DWS: Bloedbad obligatiemarkt krijgt maar weinig aandacht

DWS: Bloedbad obligatiemarkt krijgt maar weinig aandacht

Obligaties
Obligaties (03)

Wie in de zomer van 2021 in investment grade obligaties belegde, staat nu bijna 15% in de min en moet zelfs aandelenbeleggers voor laten gaan. Dit terwijl obligatiehouders doorgaans als risicomijdend gezien worden, stelt Johannes Müller, macro-econoom bij vermogensbeheerder DWS.

“Wie obligaties van geïndustrialiseerde landen koopt, hoeft zich meestal geen zorgen te maken over defaults. Deze beleggers krijgen eigenlijk altijd hun geld terug als de leningen vervallen terwijl aandeelhouders meer risico lopen. Aan de andere kant: obligatiehouders zijn niet beschermd als de inflatie plotseling sterk oploopt en het is geen zekerheid dat je je investering terugkrijgt als je moet verkopen voordat de obligatie afloopt. Het is echter lang geleden dat obligatiebeleggers zoveel pijn hebben geleden door koersdalingen als de afgelopen maanden. En wat eigenlijk het meeste steekt is dat ze links en rechts zijn ingehaald door aandelenbeleggers. Dat blijkt ook uit de grafiek van de week”, zegt Müller.

10052022 DWS

Wie begin augustus dacht dat zijn geld in de World Bond Index veilig was geparkeerd, heeft inmiddels een schade van 14,5% opgelopen. “Dit is vooral te wijten aan obligaties met een langere looptijd. Wie bijvoorbeeld in dezelfde maand Amerikaanse Treasuries met een looptijd van 30 jaar kocht, zit momenteel met een verlies van meer dan 22% opgescheept”, aldus de econoom.

De grafiek laat ook zien dat de verliezen die obligatiehouders voor hun kiezen krijgen niet ten gunste zijn gegaan van aandeelhouders. “Beide soorten beleggingen zijn dit jaar afgegleden. Verrassend genoeg heeft het bloedbad – een verlies van 8000 miljard dollar op de World Bond Index – weinig aandacht gekregen. Het gemiddelde rendement van deze index is in de afgelopen tien jaar verdampt tot een schamele 0,35% – en dat is nog in nominale termen. Het voor inflatie gecorrigeerde verlies is vele malen groter. Daarentegen klom de gemiddelde winst van in de MSCI World genoteerde bedrijven met circa 10%. Maar om dit cijfer als maatstaf te gebruiken voor de komende tien jaar, is waarschijnlijk niet zo verstandig”, concludeert Müller.