Comgest: Profiteren van Aziatische groei via beleggingen in Japanse bedrijven

Comgest: Profiteren van Aziatische groei via beleggingen in Japanse bedrijven

Azië Japan
Japan.jpg

Enkele Japanse bedrijven vormen de drijvende kracht achter het bredere Aziatische economische groeiverhaal. Daarom is het belangrijk dat beleggers kijken hoe Japan in het regionale plaatje past en zij zich niet laten beperken tot de nationale grenzen van het land maar er overheen kijken, zo stelt Richard Kaye van Comgest.

Beleggers en economen vragen zich al jaren af wanneer Japan uit de lange periode van trage groei zal herrijzen. Het is mogelijk dat een wereldwijde stijging van de inflatie een positieve invloed kan vormen voor Japan, gezien de jarenlange deflatie. De Japanse regering heeft ook hervormingen op het gebied van corporate governance doorgevoerd waardoor het gemakkelijker wordt achterblijvende bedrijven een duw in de rug te geven. Japan, dat een snel vergrijzende bevolking heeft, moet manieren vinden om de groei te verbeteren, waardoor de deur op een kier komt te staan voor meer hervormingen en veranderingen.

Actief beleggen in Japanse aandelen is volgens Kaye al een decennium lang een van de meest succesvolle beursstrategieën wereldwijd, deels omdat er geen sprake is van beleggen in de Japanse binnenlandse economie. Een van de grote geheimen van actief beleggen in Japan is het land te gebruiken als springplank om te beleggen in de trend van toenemende welvaart en verfijning van de Aziatische consument. Op dezelfde manier kunnen beleggers via Japanse aandelen profiteren van de groei en evolutie van de Aziatische industrie, terwijl ze zo de problemen vermijden die Chinese aandelen achtervolgen.

Een aantal van de meest succesvolle Japanse bedrijven zijn wereldleiders op hun terrein, die zich richten op de opkomst van Aziatische en Chinese consumenten en industrie. Deze bedrijven profiteren van specifieke Aziatische groeithema's en slagen erin de besmetting door problemen op het vasteland van China te vermijden. Veel van de aandelen van deze bedrijven zijn langer genoteerd, meer liquide en minder duur dan Aziatische tegenhangers, en hun balansen en governance zijn transparanter - zeker in vergelijking met Azië.

Hoewel de vergrijzing de groei van de Japanse consumentenmarkt beperkt, ligt er een negen keer zo grote consumentenmarkt naast Japan: de Aziatische middenklasse. Sommige Japanse bedrijven hebben bewezen zeer bedreven te zijn in het cultiveren van de Aziatische consument. Japanse merken zoals Kosé en Pola Orbis zijn gevestigde namen op het gebied van hoogwaardige huidverzorging. China is voor hen de belangrijkste bron van winst geworden. Het Japanse kledingmerk Uniqlo verdient meer geld en verkoopt tegen hogere prijzen in China dan dat ze dat doet in Japan(1), terwijl de Japanse babyflesproducent Pigeon de standaardkeuze is geworden voor moeders die in China flessenmelk gebruiken en voor kwaliteit willen gaan.

De ontdekking van Japanse merken door Azië begon grotendeels in de laatste vijf jaar, toen Japan toeristenvisa ruimer beschikbaar maakte en het aantal Chinese toeristen naar Japan verdrievoudigde(2). Japan streeft ernaar het aantal toeristen dat het land bezoekt tegen 2030 te verdubbelen (in vergelijking met 2019). Het stijgende toerisme biedt voordelen voor Japanse consumentenmerken. Aziatische toeristen maken eerst kennis met Japanse producten in Japan zelf, en willen ze, als ze weer thuis zijn, opnieuw kopen.

In heel Azië is er een ondefinieerbare aantrekkingskracht van het label "Made in Japan". De merkkracht van dit label betekent dat veel Aziatische bedrijven "Japan" of Japans klinkende namen in hun marketing opnemen. Zo gebruikt een toonaangevende Koreaanse babyfles de Japans klinkende naam "Comotomo" en noemt een winkelketen in Hong Kong zichzelf "Nihon no Ie", wat "Japans Huis” betekent.

Japan staat in Azië voor kwaliteit. Een winkelmanager van Don Quijote in Shibuya, Tokio, vertelde Kaye dat Chinese toeristen naar zijn winkel komen om Chinese Moutai likeur te kopen - omdat ze erop vertrouwen dat het echt is als ze het in Japan kopen. Een schandaal met in China geproduceerde babymelk in 2008, waarbij 300.000 kinderen ziek werden door melaminebesmetting(3), heeft ertoe geleid dat Chinese moeders vertrouwen hebben in Japanse kwaliteitsproducten, zoals die die door Pigeon worden geproduceerd.

De Japanse invloed op de continentale Aziatische markt is ook duidelijk te zien in de technologiesector. Naarmate de industrie in China en zijn buurlanden geavanceerder wordt, blijken de unieke technologische mogelijkheden van Japan op het gebied van halfgeleiderapparatuur en -materialen, fabrieksautomatisering en medische diagnose onontbeerlijk te zijn. Amerikaanse bedrijven kunnen eenvoudigweg niet concurreren op veel gebieden zoals halfgeleiderwafers, miniaturisatie van schakelingen en robotica. Wanneer zij wel concurreren, hebben geopolitieke overwegingen vaak de Japanners bevoordeeld, vooral sinds de verkiezing van de Amerikaanse president Trump.

Voorbeelden van Japanse bedrijven waar China en Azië sterk afhankelijk van zijn in hun streven naar de volgende fase van hun industriële ontwikkeling, zijn Shin-Etsu Chemical, de grootste fabrikant wereldwijd van halfgeleiderwafers; Fanuc en Keyence, die werktuigmachinebesturingen ontwikkelen; en Nidec, op het gebied van motoren voor elektrische voertuigen (meer specifieker tractiemotoren). Voor hoogtechnologische medische precisie-apparatuur ter ondersteuning van de ontluikende markt voor gezondheidszorg is Azië afhankelijk van Sysmex, een bedrijf met grote deskundigheid op het gebied van hematologie, en Shimadzu voor chromatografen.

In andere belangrijke technologische en industriële sectoren springen Japanse bedrijven ook in het oog. Daikin, een fabrikant van industriële airconditioners met zeer goede milieukenmerken, verovert een groot deel van de Aziatische markt, evenals Murata, een producent van smartphone-onderdelen.

Japanse bedrijven produceerden vroeger in Azië vanwege de lagere arbeidskosten ten opzichte van Japan; nu verkopen zij in Azië de instrumenten om de arbeid in andere landen productiever te maken, en de werknemers met stijgende inkomens kopen weer Japanse merken. Een belegger in Japan kan ervoor kiezen zich op deze opwaartse spiraal te concentreren en de delen van de Japanse markt die met de vergrijzing van Japan te maken hebben of de Aziatische markten waarvan het lot te nauw verbonden is met ontwrichtend overheidsbeleid en toegenomen regelgeving, links te laten liggen: de Zijderoute leeft voort en Japan staat nog steeds aan het begin en aan het einde ervan.

 

1, Yahoo! Finance, https://bit.ly/3nE26HS

2, https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-japan-tourism-idUKKBN20T09C

3, https://www.bbc.com/news/10565838