Onderzoek: Belangstelling institutionele beleggers voor private equity blijft onverminderd groot

Onderzoek: Belangstelling institutionele beleggers voor private equity blijft onverminderd groot

Private Equity
Onderzoek

De belangstelling voor private equity onverminderd groot. Dat blijkt uit de negende Annual Investor Survey van Montana Capital Partners (mcp), onderdeel van asset manager PGIM.

Uit de resultaten blijkt dat private equity voor beleggers een zeer gewilde beleggingscategorie blijft, maar dat er tegelijk zorgen zijn dat GPs mogelijk bedrijven overnemen tegen te hoge EBITDA-multiples.

Het rapport geeft de mening weer van enkele van 's werelds meest vooraanstaande beleggers in private equity en biedt waardevolle inzichten in hun beleggingsstrategie en -voorkeuren in de huidige marktomgeving. Deze omgeving wordt gekenmerkt door een sterke transactieactiviteit, hoge waarderingen en bezorgdheid over de stijgende inflatie.

In het algemeen blijft de belangstelling voor private equity onverminderd groot, met 35% van de institutionele beleggers en een indrukwekkende 88% van de family offices en stichtingen die melden dat ze meer dan 10% van hun portefeuille aan deze asset class hebben toegewezen. Voor beide soorten beleggers zijn de allocaties de afgelopen jaren geleidelijk toegenomen, vooral met als doel om het portefeuillerendement te verhogen en als gevolg van de relatieve outperformance van de beleggingscategorie.

Secundaire transacties blijven een van de drie belangrijkste strategische voorkeuren van beleggers op lange termijn - samen met mid-market buyouts en groeikapitaal. Bijna 60% van de institutionele beleggers heeft nu meer dan 5% van hun allocatie aan private equity toegewezen aan deze strategie. Ook family offices en stichtingen hebben hun allocatie verhoogd: 39% van hen besteedt nu meer dan 15% van hun private equity-portefeuille aan secundaire fondsen.

Verhoogde waarderingsniveaus daarentegen zijn het dominante thema dat beleggers 's nachts wakker houdt. 72% van de respondenten verklaarde dat te hoge EBITDA-multiples hun grootste zorg zijn in de komende 12 tot 24 maanden, gevolgd door de vrees voor een vertraging van het economisch herstel en de onzekerheid op het gebied van politiek en regelgeving met respectievelijk 15% en 10%.

Bij het managen van private-equity allocaties nemen beleggers steeds vaker een actieve rol op zich, in plaats van uitsluitend te vertrouwen op hun bestaande GPs om de juiste mogelijkheden voor hen te vinden. Uit de enquête bleek dat twee op de drie investeerders industrieën en sectoren onderzoeken die naar verwachting zullen profiteren in een post-COVID-19-omgeving, om het risico-rendementsprofiel van hun portefeuille te verbeteren.

Marco Wulff, Managing Partner bij mcp, zegt: 'De aantrekkingskracht van private equity op beleggers blijft zeer groot, en secondaire transacties spelen voor velen van hen een belangrijke rol. Dit is te danken aan de voordelen die deze transacties aan beleggers bieden, bijvoorbeeld het aantrekkelijke risico-rendementsprofiel, maar ook aan de mate van innovatie en veerkracht die de strategie in het huidige marktklimaat heeft getoond.'

En Christian Diller, eveneens Managing Partner, voegt toe 'Het governancemodel van private equity heeft zeer goed gewerkt tijdens de pandemie, met aanzienlijke distributie- en exitactiviteiten. Ook al zijn hoge waarderingsmultiples en de huidige stijging van de inflatiecijfers een zorg voor beleggers, private equity zal naar verwachting beter blijven presteren dan de publieke markten dankzij de aanzienlijke groei en operationele verbeteringen in onderliggende portefeuillebedrijven die GP's kunnen brengen.'