CPD: Zes Nederlandse bedrijven krijgen milieuscore A

CPD: Zes Nederlandse bedrijven krijgen milieuscore A

ESG
groei (1).jpg

Zes Nederlandse bedrijven kregen van CDP een A-milieuscore voor hun mate van transparantie en hun prestaties op het gebied van klimaatverandering, bossen en waterzekerheid.

Wereldwijd zijn 272 bedrijven met een waarde van 12.000 miljard dollar opgenomen in de jaarlijkse A-lijst van het CDP, de non-profitorganisatie die de milieugegevens van bedrijven, steden, staten en regio's verzamelt en bekendmaakt.

In totaal kregen bijna 12.000[1] bedrijven een A-, B-, C- of D-score voor hun milieuprestaties in 2021.

Enkele grote namen op de A-lijst van het CDP zijn AstraZeneca, Beiersdorf, Enel, Holcim, Lenovo Group, Ørsted, Pirelli en TETRA PAK, samen met deze zes Nederlandse bedrijven:

Naam

Klimaatverandering

Bossen

Waterzekerheid

Koninklijke DSM

A

 

A

Heineken NV

   

A

Koninklijke Philips NV

A

   

PostNL

A

   

Koninklijke BAM Groep nv

A

   

Signify NV

A

   

40% van alle bedrijven op de A-lijst van de CDP wereldwijd is in Europa gevestigd. Binnen de regio is 25% (23) van alle bedrijven op de A-lijst in Europa gevestigd in Frankrijk, gevolgd door het VK (15 bedrijven), Duitsland (14) en Spanje (11).

14 pioniers - waaronder Danone, Firmenich, Lenzing, L'Oréal, Metsä Board Corporation, Mondi, Symrise en Unilever - behaalden een drievoudige A voor hun prestaties op de drie milieuthema's van het CDP in 2021, tegenover 10 vorig jaar. Dit weerspiegelt een groeiende erkenning van de noodzaak van een holistische aanpak, zoals ook bleek op COP26.

Het aantal bedrijven op de A-lijst van het CDP voor bossen steeg met 50% tot 24, terwijl het aantal bedrijven dat een A scoorde voor waterzekerheid met 11% steeg tot 118.

Het aantal bedrijven op de A-lijst voor klimaatverandering is met 40% gedaald - van 280 vorig jaar tot 200. De consensus over wat als klimaatleiderschap geldt, is geëvolueerd en de lat ligt nu hoger.

Om een A voor klimaat te krijgen, moeten bedrijven beschikken over een robuust klimaatbeleid, strenge risicobeheerprocessen, geverifieerde scope 1- en scope 2-emissies en de emissies in hun waardeketen verminderen. De meeste bedrijven op de A-lijst hebben nu duidelijk vastgestelde emissiedoelstellingen die zijn goedgekeurd door het Science Based Targets-initiatief, en bewijs van doelstellingen die hun scope 3-emissies dekken. 

In Europa heeft 80% van alle bedrijven op de A-lijst inzake klimaatverandering een goedgekeurde doelstelling op wetenschappelijke basis.

Er zijn aanwijzingen dat bedrijven die hoog scoren op milieumaatstaven het financieel goed doen. De Stoxx Global Climate Change Leaders-index, gebaseerd op de A-lijst van het CDP, heeft sinds 2012 een gemiddeld jaarlijks rendement dat 5,8% hoger ligt dan dat van zijn referentie-index.[2]

De bedrijven vormen echter het topje van de ijsberg. Slechts 2% van alle bedrijven die een score kregen, haalde de A-lijst van het CDP, terwijl 35% een C- of D-score kreeg - wat betekent dat ze hun milieu-impact pas beginnen te erkennen.

Ondertussen hebben 16.870 ondernemingen met een waarde van 21.000 miljard dollar - waaronder Chevron, Exxon Mobil, Glencore en Berkshire Hathaway - niet gereageerd op het verzoek om informatie van hun investeerders en klanten of hebben zij in hun antwoord onvoldoende informatie gegeven.

Deze ondernemingen die geen informatie verstrekken, gaan in tegen de stroom van veranderingen. Op EU-niveau en op wereldschaal worden verplichte informatieverplichtingen en -normen ontwikkeld en meer ondernemingen dan ooit maken milieu-informatie bekend. Een recordaantal van 13.000 bedrijven, die 64% van de wereldwijde marktkapitalisatie vertegenwoordigen, heeft in 2021 informatie verstrekt aan het CDP.

Maxfield Weiss, uitvoerend directeur van CDP Europa:

"COP26 heeft duidelijk gemaakt dat bedrijven een sleutelrol spelen bij het bereiken van een economie met een netto-uitstoot van nul en een natuurvriendelijke economie, en om ons binnen de 1,5°C te houden. Ik vind het bemoedigend dat meer bedrijven hun impact openbaar maken en erkennen dat milieukwesties samen moeten worden aangepakt, en ik ben verheugd dat 8 van de 14 Triple A-bedrijven wereldwijd hier in Europa zijn gevestigd. Maar we moeten dringend meer actie zien van bedrijven die niet op de A-lijst staan. Bedrijven die hun milieueffecten niet bekendmaken en er niet naar handelen, brengen zowel de planeet als zichzelf in gevaar. Als ze op de oude voet doorgaan, komen ze aan de verkeerde kant te staan van de publieke opinie, de regelgeving en de kapitaalmarkten. De controle neemt toe: inadequate doelstellingen of greenwashing zijn uit den boze."

Alan Jope, CEO van Unilever:

"Bedrijven kunnen alleen gedijen op een gezonde planeet. Unilever ziet CDP als een belangrijke partner bij het realiseren van de verandering die het bedrijfsleven moet doorvoeren, door samen te werken met een aantal van de invloedrijkste bedrijven, steden en regelgevende instanties om duurzame economieën op te bouwen. We zijn zeer verheugd dat Unilever de Triple A-status heeft gekregen voor onze aanpak van klimaatactie, waterzekerheid en bosbouw. En het is geweldig om zoveel andere bedrijven op de lijst te zien, wat duidt op een echte stap voorwaarts in ambitie en gedeelde verantwoordelijkheid terwijl we ons opmaken voor een netto-nul wereld."

CDP geeft scores aan bedrijven op basis van een transparante methode die betrekking heeft op de openbaarmaking, het bewustzijn, het management en het leiderschap. Als onderdeel van zijn nieuwe vijfjarenstrategie om de ecologische noodsituatie aan te pakken, zal CDP zijn scores nog meer toespitsen op de toetsing aan wetenschappelijke benchmarks en trajecten, en zal het zijn werkzaamheden uitbreiden tot meer milieukwesties, waaronder land, oceanen, biodiversiteit, veerkracht, afval en voedsel.

[1] 11.618 bedrijven werden in 2021 door CDP gescoord.

[2] Gebaseerd op de cumulatieve prestatie van de STOXX Global Climate Change Leaders en de STOXX Global 1800 indices tussen 19 december 2012 en 17 november 2021 (brutorendement).