Ostrum AM: Geen stagflatie, wel kans op oververhitting in 2022

Ostrum AM: Geen stagflatie, wel kans op oververhitting in 2022

Inflatie
Inflatie (04)

Centrale banken blijven dit jaar nog verruimend beleid voeren, waardoor fundamentals voor 2021 krachtig blijven. Voor volgend jaar zijn de vooruitzichten minder zeker, stelt CIO Ibrahima Kobar van vermogensbeheerder Ostrum AM, onderdeel van Natixis Investment Managers, die waarschuwt voor mogelijke oververhitting door de hoge vraag.

Kobar benadrukt dat niet stagflatie, een periode van hoge inflatie en lage groei, maar een oververhitting van de economie opdoemt. “Het is waarschijnlijk dat de productie de hectische en overmatige vraag niet kan bijhouden. Dit kan leiden tot een oververhitte economie waardoor ook de inflatiedruk hoog blijft.” Dit, in combinatie met centrale banken die eind dit jaar en volgend jaar het verruimende beleid mogelijk terugdraaien, zorgen voor een gecompliceerd beeld voor financiële markten.

De CIO van Ostrum AM ziet het aantal knelpunten in toeleveringsketens stijgen, hetgeen een oververhitting van de economie in de hand werkt. “Dit kan een risico vormen voor de toekomst, in een omgeving waarin de groei toch al heeft gepiekt”, schrijft Kobar in Ostrum’s October Perspectives.

Desondanks is Kobar positief over aandelen, hoewel veel afhankelijk is van het aankomende cijferseizoen aangezien de hoge inflatie en energieprijzen winstmarges negatief beïnvloeden. “Vooralsnog is er geen aanleiding voor een grote koerscorrectie en zien we geen reden voor beleggers om minder risico te nemen.”