LGIM: Groeiverwachting China en VS naar beneden bijgesteld, Green Deals ontoereikend

LGIM: Groeiverwachting China en VS naar beneden bijgesteld, Green Deals ontoereikend

Duurzaam beleggen China Verenigde Staten
Handelsconflict VS-China.jpg

Vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM) stelt de economische groeiverwachtingen voor China en de VS naar beneden bij. De deltavariant van het coronavirus zorgt in China voor nieuwe lockdowns en in de VS voor lagere consumentenbestedingen, stelt Tim Drayson, Head of Economics bij LGIM. Een andere zorg van Drayson is dat wereldwijde initiatieven gericht op het tegengaan van klimaatverandering bovendien ontoereikend zijn.

Drayson schrijft in de CIO Autumn Update van LGIM dat door de zorgen rondom de deltavariant van het coronavirus, een synchrone opleving in ontwikkelde als opkomende markten onwaarschijnlijk is.

“De grootste verlaging van onze groeivooruitzichten kwam van China, dat een zero tolerance-benadering van de pandemie blijft hanteren. Dit zal waarschijnlijk de rest van het jaar de groei drukken”, schrijft de econoom in de Update. “De Amerikaanse groei is behoorlijk, maar niet zo spectaculair als gehoopt”, vervolgt Drayson. “COVID-19 vertraagt een terugkeer naar veel kantoren en er zijn aanwijzingen dat consumenten voorzichtiger worden, vooral in staten met relatief hoge ziekenhuisopnames.”

Geen ‘Green New Deal’

In de VS en Europa zijn de begrotingsbudgetten om een groene transitie in gang te zetten ontoereikend. In de VS is het budget niet alleen te krap, het voorstel zal waarschijnlijk ook botsen met de noodzaak voor het Congres om het schuldenplafond te verhogen en de reguliere overheidsuitgaven goed te keuren.

De EU heeft onlangs geld voor de ‘groene transitie’ beschikbaar gesteld in de vorm van subsidies en leningen aan lidstaten: meer dan een derde van haar herstelfonds van 750 miljard euro en een Just Transition Fund van 17,5 miljard euro. Volgens Drayson zijn ook deze initiatieven onvoldoende om de klimaatcrisis op tijd te bestrijden. “Dit betekent dat veel van het zware werk door de particuliere sector zal moeten worden gedaan.”