DWS: Earth Overshoot Day valt steeds vroeger

DWS: Earth Overshoot Day valt steeds vroeger

Duurzaam beleggen
Duurzaam (5) klimaat.jpg

Het is morgen Earth Overshoot Day. Dat betekent dat we in minder dan acht maanden alles hebben verbruikt wat de aarde op jaarbasis kan produceren. Dit moment valt elk jaar vroeger en dat is behoorlijk zorgwekkend, stelt Tim Bachmann van DWS Invest ESG Climate Tech.

“Alles wat we de rest van het jaar consumeren of produceren, komt als het ware uit de reserves van de aarde. Om aan onze jaarlijkse behoefte te voldoen, hebben we dus eigenlijk 1,6 aardbollen nodig. Dit was in de jaren zestig wel anders. Toen hadden we een overcapaciteit en verbruikten we slechts driekwart van wat de aarde kon produceren. Maar sinds de jaren zeventig verbruiken we alles en meer. In 2000 viel Earth Overshoot Day op 1 oktober en dit jaar op 29 juli, bijna een maand eerder dan vorig jaar", aldus Bachmann.

Kunnen we het tij nog keren? Volgens berekeningen van het Wereld Natuur Fonds zou Earth Overshoot Day 17 dagen later vallen als we met z’n allen 50% minder vlees eten.

“Door de groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart zal de vleesconsumptie tegen 2050 naar verwachting met nog eens 75% zijn toegenomen. Het is dus zaak dat we dierlijke eiwitvervangers serieus gaan nemen als beleggers”, zegt Bachmann.

Zijn fonds belegt niet alleen in bedrijven die met hun producten en diensten klimaatverandering bestrijden, maar ook in bedrijven die wat doen aan de knelpunten waar we nu voor staan.

“Jaarlijks zal er waarschijnlijk tussen de 150 en 300 miljard dollar naar dergelijke strategieën vloeien”, aldus de ESG-expert.

Wereldwijd worden per jaar naar schatting 60 tot 70 miljard dieren geslacht, maar mede door de klimaatdoelen is dat niet houdbaar. Bachmann ziet paddenstoelen als ideale vleesvervanger. Hij denkt daarbij niet alleen aan binnenlandse soorten als champignons, oesterzwammen en cantharellen, maar ook aan shiitake, maitake en eringi uit Japan. Het kweken van paddenstoelen is heel milieuvriendelijk.

"Voor 100 gram eetbare paddenstoelen is slechts 0,2 kilowattuur aan energie nodig, tegenover 7 kilowattuur voor 100 gram vlees – om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid water die bespaard wordt als we met z’n allen minder vlees eten", stelt Bachmann.