AXA IM: Thematisch beleggen wint aan populariteit

AXA IM: Thematisch beleggen wint aan populariteit

Impact beleggen
Investeringen.jpg

De populariteit van thematisch beleggen in aandelen is in 2020, ondanks de impact van de pandemie, fors gestegen. Het belegd vermogen van thematische fondsen groeide in één jaar tijd met meer dan 75%.

Hoewel de wijdverbreide toepassing van thematisch beleggen nog relatief jong is, is het vermogen onder beheer van thematische fondsen nu wereldwijd ongeveer €572 miljard, waarbij de jaarlijkse aanwas sinds 2018 zo’n 37% bedroeg. En het groeitempo accelereert, getuige de groei van het belegd vermogen met 77% in 2020.

“Fondsselecteurs zeiden dat thematisch beleggen in aandelen – gedefinieerd als een benadering die gericht is op het verkrijgen van blootstelling aan bedrijven die zullen profiteren van duidelijke structurele veranderingen op de lange termijn als gevolg van politieke, economische en sociale krachten – steeds meer de kern vormt van klantenportefeuilles”, zegt Tom Riley, Head of Global Thematic Strategies bij AXA Investment Managers, in een toelichting bij de publicatie van het rapport ‘Thematic investing set to transform asset management?’.

Dit rapport is gebaseerd op onderzoek van Broadridge in opdracht van AXA IM. Hieruit blijkt dat er een aanzienlijke vraag was van fondsselecteurs over de hele wereld naar verschillende soorten thematisch beleggen. Duurzame fondsen in Europa, opkomende technologieën zoals disruptive tech en AI & robotics in Noord-Amerika en Azië-Pacific, en een reeks andere thema’s zoals security/cybersecurity, fintech, halfgeleiders, connectiviteit en digitalisering staan onder toenemende belangstelling.

Het onderzoek, waarvoor naast data-analyse ook interviews plaatsvonden met 90 fondsselecteurs in de drie geografische regio’s, laat zien dat vooral in Europa klimaatverandering een steeds belangrijker onderwerp wordt. Dit suggereert volgens Riley dat hier “de urgentie om tekortkomingen rond het onderwerp klimaatverandering aan te pakken werd versterkt door de pandemie”.