DWS: Blauwe economie komt op de radar

DWS: Blauwe economie komt op de radar

Duurzaam beleggen
Oceaan.jpg

Stefan Kreuzkamp, Chief Investment Officer bij DWS , voorziet in zijn mid-year outlook drie belangrijke trends voor de financiële markten.

Ten eerste zullen de centrale banken de rente laag houden. Kreuzkamp: "We verwachten vóór 2023 geen rentestap, niet in Europa en niet in de VS." Ten tweede zullen volgens de beleggingsstrateeg de opkomende markten in Azië, die de Covid-19 pandemie uitzonderlijk goed hebben doorstaan, waarschijnlijk tot de meest veelbelovende beleggingsregio's behoren. Ten derde komt duurzaamheid als grote winnaar uit de bus. Landen hebben het gaspedaal ingetrapt om versneld op netto-nul uit te komen. De implicaties voor beleggers zijn ook enorm. Kreuzkamp: "De risico-rendementsverhouding is beter als er aan duurzaamheidscriteria is voldaan.” 

Volgens Kreuzkamp is de groeikloof tussen de VS en Europa groter geworden. De strateeg verwacht in 2021 voor de VS een economische groei van 6,7%, en in 2022 een groei van 5,3%. “De eurozone heeft moeite om dat bij te benen. In Europa liggen de groeiverwachtingen tussen de 4,2% voor 2021 en 4,6% voor 2022. Opkomende markten lopen redelijk in de pas met de VS.” 

DWS ziet grote beleggingskansen in de blauwe economie. Hieronder vallen bedrijven die de zee op duurzame wijze gebruiken voor economische groei. Portefeuillemanager Paul Buchwitz: "Het bbp van de blauwe economie werd door de Oeso in 2021 geschat op 1500 miljard dollar en zal naar verwachting groeien tot 3000 miljard dollar in 2030. Oceeangerelateerde sectoren zullen sneller groeien dan de gevestigde economie," aldus Buchwitz.  

"Maar als we de blauwe economie afzetten tegen de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties, is doel nummer 14 - het onderwaterleven - momenteel een van de minst overwogen bij beleggers," aldus de ESG-expert. Volgens Buchwitz verandert dat nu snel, omdat beleggers hun ogen voor water als beleggingscategorie hebben geopend. Ook regelgeving en beleid geven de blauwe economie een duw in de rug.  

Buchwitzz ziet in drie gebieden interessante beleggingskansen. Ten eerste in oplossingen die de aquacultuur verduurzamen. Ten tweede in het CO2-neutraal maken van de scheepvaart en ten derde in bedrijven die (preventief) wat doen aan de plasticsoep die onze zeeën en oceanen vervuilen.