AXA IM: Opwaartse druk Amerikaanse rente houdt voorlopig aan

AXA IM: Opwaartse druk Amerikaanse rente houdt voorlopig aan

Rente
Rente (03)

Ondanks het feit dat de laatste inflatiecijfers onder consensus uitkwamen, stijgen de inflatieverwachtingen nog steeds. De Federal Reserve zal wijzen op ‘average inflation targeting’ en dus niet snel met maatregelen komen, verwacht Gilles Moëc van AXA Investment Managers.

In zijn wekelijks Macrocast-commentaar neemt de AXA Group-hoofdeconoom de keuzes door waarvoor de Europese en Amerikaanse centrale banken staan. Als hoeders van de euro en dollar respectievelijk, hebben zij in de eerste plaats de taak de inflatie niet te laten ontsporen.

In de VS blijven de inflatieverwachtingen stijgen, hoewel de waargenomen kerninflatie voor de tweede maand op rij neerwaarts verraste, signaleert Moëc. ‘Dit is geruststellend en suggereert dat beleggers hun mening niet louter op de trend baseren, maar zich vooruitziend gedragen.’ Zo zouden ze kunnen kijken naar de inkoopmanagersindices, waarvan de prijscomponent niveaus uit 2008 heeft bereikt.

Ook het beleid van de centrale bank heeft invloed op de inflatieverwachtingen. De aanpassing van het Fed-beleid om tijdelijk inflatie boven de officiële doelstelling te tolereren, is een belangrijke verschuiving. Om de eigen geloofwaardigheid niet te schaden, kan de Fed – die deze week vergadert – daarom voorlopig niet veel anders dan een gematigde toon kiezen.

Moëc ziet de Amerikaanse inflatieverwachtingen verder oplopen. Ondanks dat de prijsopdrijvende effecten van het aantrekken van de economie volgens hem slechts tijdelijk zijn, ziet hij de kapitaalmarktrentes ook verder stijgen. Afgelopen vrijdag stond die al boven de 1,6%.

De ECB kan intussen niet veel anders dan proberen de besmetting vanuit de VS te bestrijden. Bij de laatste beleidsvergadering in Frankfurt werd dan ook besloten tot het naar voren halen van geplande obligatie-opkopen.