Natixis IM: Angst om inflatie en rentestijgingen overdreven

Natixis IM: Angst om inflatie en rentestijgingen overdreven

Inflatie Rente
Rente (03)

Hoewel een sell-off op de aandelenmarkt en een stijging van de rentes eind februari 2021 hebben geleid tot een ‘capitulatie’ in vastrentende waarden, waarbij beleggers bereid zijn tegen verlies te verkopen, zijn zorgen over inflatie en stijgende rentes overdreven. De mogelijke capitulatie betekent namelijk niet noodzakelijkerwijs dat het economisch herstel in gevaar is of dat het inflatierisico op korte termijn groter is geworden, stelt Jack Janasiewicz, portfoliostrateeg bij Natixis Advisors.

De geschiedenis leert dat rentestijgingen bijna altijd gepaard gaan met markvolatiliteit, maar dat ze vervolgens niet eeuwig door stijgen, illustreert Janasiewicz aan de hand van een grafiek. Hij wijst erop dat de gebeurtenissen eind februari 2021 gelijkenissen tonen met periodes van rentestijgingen in 2013, 2016 en 2018. Ook toen daalden de rentes weer na een periode van negen maanden.

0903 Natixis.png

Janasiewicz acht het waarschijnlijk dat de Amerikaanse 10-jaars kapitaalmarktrente niet verder zal stijgen en zal terugvallen onder de 1,5%. “Het idee dat we misschien iets hebben gezien dat in de buurt komt van de gemiddelde 10-jaars rente voor het komende jaar, geeft op zijn minst interessante stof tot nadenken, ervan uitgaande dat voorbeelden uit het verleden een goede leidraad zijn."