Amundi lanceert het Amundi Funds Emerging Markets Green Bond

Amundi lanceert het Amundi Funds Emerging Markets Green Bond

Duurzaam beleggen
Vermogensgroei.jpg

Amundi, Europa's grootste vermogensbeheerder, lanceert het Amundi Funds Emerging Markets Green Bond ('het Fonds'), een strategie voor groene obligaties in opkomende markten beschikbaar voor internationale institutionele en particuliere beleggers. Dit volgt op de succesvolle lancering en afsluiting van Amundi Planet Emerging Green One (“AP EGO”)1 in 2018, 's werelds grootste beoogde fonds voor groene obligaties dat zich richt op opkomende markten. Het open-end fonds wordt beheerd door het Emerging Markets-team van Amundi, dat sinds 1999 ervaring heeft met het beheren van schuldpapier en FX van opkomende markten en met ESG-integratie en klimaatoplossingen namens 's werelds grootste beleggers.

Het fonds belegt in groene obligaties die in harde valuta zijn uitgegeven, voornamelijk door bedrijven, en in een deel van de posities in staatspapier in geselecteerde opkomende markten, zoals Brazilië, India, China en Indonesië. Het fonds streeft ernaar om te profiteren van de groei van groene obligaties, die in 2019 een recordaantal van $ 52 miljard hebben gekend, met een totale uitgifte van $240 miljard.2 Door groene obligaties op grotere schaal beschikbaar te stellen voor beleggers over de hele wereld, kan extra particulier kapitaal worden gemobiliseerd voor de energietransitie, waardoor opkomende landen worden geholpen de nadelige effecten van klimaatveranderingsrisico's te verminderen. Zoals gerapporteerd in het Amundi / IFC Emerging Market Green Bonds Report 2019, kan een goede voorbereiding voor klimaatschokken economieën helpen veerkrachtiger te worden tegen andere mondiale schokken, zoals de huidige gezondheidscrisis.

Beleggingsaanpak

De actief beheerde strategie werkt met zowel een top-down als een bottom-up beleggingsbenadering. Het fonds profiteert van de uitgebreide analyse van de teams voor Emerging Markets Credit Research en ESG-analyse en belegt in een selectie van zakelijke uitgevers uit een verschillende sectoren, waaronder alternatieve energiebronnen en nutsbedrijven, financiële dienstverlening, transport en onroerend goed. De strategie streeft naar aantrekkelijke risico-rendementskansen binnen zowel investment grade- als high yield-segmenten van het beleggingsuniversum.

Het Fonds wordt beheerd door Maxim Vydrine, Co-Head of Emerging Markets Corporate & High Yield Debt bij Amundi, als Lead Portfolio Manager, ondersteund door Sergei Strigo en Paolo Cei als Co-portefeuillemanagers.

Verantwoord beleggen staat centraal

Als pionier op het gebied van verantwoord beleggen beheert Amundi meer dan €378 miljard aan verantwoorde beleggingen, waarbij meer dan 10.000 uitgevende partijen worden beoordeeld op basis van ESG-criteria.3 Het erkende ESG-analyseproces van Amundi zal volledig worden geïntegreerd in het beleggingsproces van het Fonds. Hiermee wordt beoogd beleggers een aantrekkelijk rendementspotentieel te bieden via schuldpapier uit opkomende markten, terwijl de energietransitie wordt ondersteund in landen waar dit het meest nodig is. Het Fonds is afgestemd op de Green Bond Principles en beoordeelt milieu-impact van de groene obligaties die aan het einde van het jaar worden aangehouden. Het Fonds zal jaarlijks een impactrapport publiceren om aan te tonen hoe Amundi uitgevers screent om er zeker van te zijn dat aan de ESG-criteria wordt voldaan.

Yerlan Syzdykov, Head of Emerging Markets bij Amundi, zei: Beleggers zoeken steeds vaker naar oplossingen die rendement opleveren en een positieve impact hebben op het milieu. Groene obligaties van opkomende markten zijn bijzonder geschikt om beide kansen te benutten. We hebben al gezien dat 2019 een recordjaar was voor de wereldwijde markt voor groene obligaties, en met name groene obligaties uit opkomende markten groeien snel. We zijn er trots op Amundi's erkende EM-expertise te gebruiken om beleggers de mogelijkheid te bieden om blootstelling aan groene projecten te verwerven en tegelijkertijd bij te dragen aan een tastbare en duurzame impact op het milieu.

Het Fonds is beschikbaar binnen de Luxemburgse SICAV, het vlaggenschip van Amundi Funds, en is momenteel geregistreerd in Oostenrijk, België, Denemarken, Zwitserland, Duitsland, Spanje, Finland, Frankrijk, VK, Italië (institutionele beleggers), Luxemburg, Nederland, Noorwegen en Zweden.

[1] Alternative Investment Fund (AIF)

[2] To access the full 2019 emerging green bonds report in collaboration with the World Bank’s IFC, please visit: https://research-center.amundi.com/page/Expert-Talk/2020/05/Emerging-Market-Green-Bonds-Report-2019. The emerging green bonds report for 2020 will be available on Amundi’s Research Centre in May 2021