ASI: Vier ideeën voor obligatiebeleggers op zoek naar kwaliteit

ASI: Vier ideeën voor obligatiebeleggers op zoek naar kwaliteit

Obligaties
Planning.jpg

Voor obligatiebeleggers is het voorlopig een goede keuze om het pad van de centrale banken te volgen. Maar daarbij dienen ze selectief te zijn: dus geen obligaties kopen van bedrijven die op de lange termijn weinig aantrekkelijk zijn. Dat zegt Investment Director Luke Hickmore in de nieuwste Outlook van vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments. Hij geeft ook vier ideeën waar beleggers wel kwalitatieve obligaties kunnen vinden.

“Op de westerse markten kunnen obligatiebeleggers profiteren van de aankomende infrastructuurhausse. Maar er is een groot verschil tussen de bedrijven die nu een sterke balans hebben, en de bedrijven die hun balans hebben opgerekt om nog net aan de criteria van de ratingbureaus te voldoen. Bij Aberdeen hebben we een voorkeur voor CRH, Lafarge of Martin Marietta in de VS. Deze bedrijven zouden sterke vooruitzichten moeten hebben eens we uit de huidige periode van onrust komen, evenals goede liquiditeitsprofielen.”

“Ook in de bankensector zien we veel mogelijkheden. Veel senior bankobligaties handelen boven andere bedrijfsobligaties met dezelfde rating. De kwaliteit van hun balansreserves is uitstekend. Deze reserves zijn zelfs zo goed dat overheden ze als beleidsinstrument gebruiken om kleinere bedrijven door de economische crisis te helpen. Bovendien hebben ze geprofiteerd van aanzienlijke liquiditeitsmaatregelen.”

“In het komende decennium zullen veel bedrijven hun financiële veerkracht willen verbeteren, net zoals de banken dat de afgelopen tien jaar hebben gedaan. Veel, in wezen gezonde bedrijven hebben nu nog een sub-investeringsgraad, vanwege de hefboom die hun eigenaren hebben geconstrueerd. Dergelijke bedrijven zullen waarschijnlijk liever naar een investment grade notering evolueren omdat de overheid daar meer ondersteuningsmechanismen voor ontwikkelt.” In deze categorie denkt Luke Hickmore aan bedrijven als Ineos en Telecom Italia.

“Ten slotte biedt Azië een schat aan mogelijkheden. De laatste twee decennia zijn heel wat Aziatische landen voorzichtiger geworden op begrotingsvlak. Dat heeft hen ruimte gegeven om te reageren op de pandemie, maar de voorzichtigheid is ook overgeslagen op vele bedrijven, die nu een gezondere balans hebben dan vergelijkbare bedrijven in het Westen. Onze collega’s in Singapore denken aan Chinese vastgoedbedrijven, Maleisische energieconcerns en Indiase zware-industrieconcerns met stabiele tot verbeterde kredietprofielen die niettemin geprijsd zijn alsof ze op het randje van sub-investeringsgraad zitten.”