Overzicht corona-beleggingsnieuws: Crisis keerpunt voor just-in-time logistiek

Overzicht corona-beleggingsnieuws: Crisis keerpunt voor just-in-time logistiek

Obligaties Aandelen Coronacrisis
Virus 2.jpg

Hieronder vindt u een overzicht van het corona-gerelateerde beleggingsnieuws van woensdag.

Vastgoed

De coronacrisis kan een keerpunt betekenen voor logistieke ketens gebaseerd op het just-in-time principe, stelt hoofd strategie en research Chris Caton van Prologis, het grootste vastgoedbedrijf dat zich hierin specialiseert ter wereld, in een online presentatie. De verhouding van voorraden ten opzichte van verkopen loopt op, nadat de trend decennia neerwaarts was. ‘Aanvoerlijnen zijn zo slank en efficiënt mogelijk ontworpen, maar dat werkt niet in een crisis en is dus niet maximaliserend voor de omzet.’

De volumes in de Europese vastgoedmarkten zullen in het tweede kwartaal sterk dalen, aldus Tom Leahy, directeur voor de EMEA-regio van Real Capital Analytics, in een webinar van Real Asset Media. Hij baseert zich op de scherpe daling in het aantal transacties vanaf midden maart dit jaar. Deze daling begon met het wegvallen van vraag uit Azië, waar de coronacrisis het eerst toesloeg.

Aandelen

Philippe Zaouati, chief executive officer van vermogensbeheerder Mirova, onderdeel van Natixis Investment Managers, roept ondernemingen op om voorzichtig en terughoudend te zijn met het betalen van dividenden aan hun aandeelhouders. Bovendien is Mirova dit jaar bijzonder waakzaam op resoluties met betrekking tot beloningen van bestuurders. “Gedurende deze crisis en de daarmee gepaard gaande onzekerheid mag het uitkeren van dividenden de stabiliteit van de onderneming niet beïnvloeden, noch de investeringscapaciteit en veerkracht op middellange termijn belemmeren”, schrijft Zaouati.

Obligaties

Christopher Jeffery, hoofd inflatie- en rentestrategie bij Legal & General Investment Management (LGIM), constateert dat de Fed nu in drie weken tijd meer Treasuries heeft gekocht dan in de slechtste 12 maanden na de financiële crisis. Jeffery ziet dat economen en marktstrategen graag praten over het 'dubbele mandaat' van de Federal Reserve, maar dat getuigt van weinig begrip van diens rol. De Federal Reserve Act omschrijft expliciet haar rol: To promote effectively the goals of maximum employment, stable prices and moderate long-term interest rates. Alle drie de componenten van deze functieomschrijving zijn nu ‘live’. De strateeg is sceptisch of de grootte van het Fed-pakket defaults en downgrades kan voorkomen. Die zijn een onvermijdelijk bij-product, stelt hij. Desalniettemin mag er volgens hem geen twijfel bestaan over het vermogen en de bereidheid van de Fed om de scheuren in de markt voor staatspapier op te lossen in moeilijke tijden.