Amundi: 'Risk off' zolang geen zicht op einde pandemie

Amundi: 'Risk off' zolang geen zicht op einde pandemie

Obligaties Aandelen Coronacrisis
Virus 2.jpg

Omdat beurzen voorlopen op de economische cyclus, zullen ze hun bodem vinden alvorens de coronaviruspandemie ten einde is. Maar voor het loslaten van de onderweging van risicovolle beleggingen wil Amundi dat voldaan wordt aan drie voorwaarden.

Dit schrijven CIO Pascal Blanqué en deputy CIO Vincent Mortier van Amundi in de inleiding van de Global Investment Views van de Franse assetmanager voor april. Hun conclusie is om voorlopig aan de voorzichtige kant te blijven.

Voor het zoeken van meer risico, willen de strategen eerst tekenen van verbetering zien in het verloop van het aantal virusbesmettingen. ‘Zolang de pandemie niet onder controle is, zal de volatiliteit aanhouden’, stellen ze.

Ook moet blijken of de ‘whatever it takes’ tactiek van crisismanagement door fiscale en monetaire autoriteiten zich houdt als de druk toeneemt, bijvoorbeeld al de werkloosheid verder oploopt. ‘Markten zien wel in hoe groot en uniek deze maatregelen zijn.’

Het laatste is de rente, wijst Europa’s grootste obligatiebelegger. Aanvankelijk stegen de kapitaalmarktrentes, vanwege het vooruitzicht op grote nieuwe schulduitgiftes. ‘Kapitaalmarktrentes lijken weer onder controle, al is er nog ruimte voor verbetering in bedrijfsobligaties.’

De schaal die het sentiment van Amundi aangeeft slaat nog door naar ‘risk off’. Wat betreft Amerikaanse aandelen, Europese en Amerikaanse hoogrentende obligaties en obligaties uit opkomende markten is Amundi voorzichtiger geworden ten opzichte van een maand eerder.