M&G: Balans op oliemarkt pas als duurdere olieproductie wegvalt

M&G: Balans op oliemarkt pas als duurdere olieproductie wegvalt

Grondstoffen
Somel.jpg

De daling van de olieprijs wordt waarschijnlijk de genadeklap voor energieproducenten met hoge kosten. We zien dit als een goed moment om olieproducerende bedrijven te kopen die het huidige prijsklimaat weten te trotseren; daarna is het wachten tot de markt een nieuw, duurder evenwicht bereikt. Dat stelt Randeep Somel, beleggingsstrateeg bij de Britse vermogensbeheerder M&G.

‘De olieprijs staat zwaar onder druk door het feit dat Rusland en Saoedi-Arabië de productie die tegen lage kosten wordt gedaan opschroeven op het moment dat de vraag naar olie sterk afneemt door de klap die de wereldeconomie te verduren krijgt door het coronavirus. Saoedi-Arabië heeft gezegd dat het op de langere termijn olieproductiediscipline wil, maar dan moeten de dreigingen op het gebied van olieaanvoer wel serieus worden genomen’, aldus Somel.

Hij vervolgt: ‘Om weer tot een goed marktevenwicht te komen, moet de duurdere olie, zoals Amerikaanse schalie, van de markt geweerd en dat kan zomaar een jaar duren. De verschuiving naar elektrificatie vormt een bedreiging voor de vraag naar olie. Ongeveer tweede derde van alle olie wordt gebruikt in de vervoerssector. Duurzame energie zit fossiele brandstoffen op de hielen. In Groot-Brittannië wordt de verkoop van nieuwe auto’s die op benzine en diesel rijden in 2035 verboden. Consumenten sorteren hier nu al op voor. Ook de oliebedrijven zitten niet stil. Royal Dutch Shell, BP en Total hebben onlangs allemaal accu-oplaadbedrijven gekocht. Zo kunnen deze giganten ook in de toekomst relevant blijven.’