Ebury: Commodity valuta’s gaan erop vooruit

Ebury: Commodity valuta’s gaan erop vooruit

Grondstoffen Valuta
valuta (1).jpg

De Amerikaanse dollar reageerde verrassend ingetogen op het uitstekende banenrapport van maart. De echte actie vond plaats in commodity valuta’s, zoals de Noorse kroon, de Australische dollar en de meeste grote Latijns-Amerikaanse valuta’s, die blijven profiteren van stijgende grondstofprijzen.

Het optimisme onder investeerders groeit naarmate economisch nieuws uit China en de Eurozone verbetering laat zien, maar de verwachtingen van renteverlagingen worden uitgesteld, wat verdere winsten in risicovolle activa afremt, behalve voor grondstoffen en valuta’s van landen die grondstoffen exporteren.

Volgende week zullen twee evenementen de aandacht van handelaren trekken. Op woensdag komt mogelijk het meest marktbewegende macro-economische rapport ter wereld uit: het inflatierapport van de VS voor maart. Donderdag houdt de ECB haar april bijeenkomst.

Voor het eerste rapport zullen vooral de kerncijfers cruciaal zijn; zelfs een kleine afwijking van het verwachte cijfer kan de markten beïnvloeden. Van de ECB wordt verwacht dat de rentetarieven ongewijzigd blijven, maar dat ze wel zullen hinten op een mogelijke verlaging tijdens de volgende vergadering in juni. We zien dan ook geen reden om het daar niet mee eens te zijn.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De inflatie in de Eurozone blijft richting het ECB-doel dalen en de trend van afnemende inflatie lijkt nog geen tekenen van vertraging te vertonen, zoals wel het geval is in de VS. Hoewel de Amerikaanse inflatiecyclus doorgaans ongeveer zes maanden voorloopt op die van Europa, moet het tot nu toe gepresenteerde nieuws de ECB zeker bevallen. Herzieningen van de PMI-gegevens bevestigden dat de economie waarschijnlijk weer bescheiden groeit. Al met al verwachten we dat de ECB zal reageren op dit positieve nieuws door de rentetarieven deze week ongewijzigd te laten, maar wel sterk te suggereren dat een verlaging van 0,25% zal plaatsvinden tijdens de volgende vergadering in juni.

Dollar

Opnieuw bracht een uitstekend banenrapport uit de VS alle twijfels over de kracht van de arbeidsmarkt daar tot rust. Met veel meer nieuwe banen dan verwacht en een daling van de werkloosheid zal de Federal Reserve waarschijnlijk opgelucht zijn dat de loongroei beperkt is gebleven. Desondanks hebben de rentemarkten nu alle dovishness van de laatste Fed-vergadering ingeprijsd en gaan ze ervan uit dat de kans fifty-fifty is dat de verlagingen pas in juli komen. De dollar heeft hier echter niet veel van geprofiteerd en eindigde de week vrijwel vlak in termen van handelswaarde.

Pond

Vorige week bleven de gegevens uit het VK een beeld schetsen van een herstellende economische activiteit, vooral geleid door de dienstensector, en een geleidelijke daling van de inflatie naar niveaus die nog steeds boven de doelstellingen van de Bank of England liggen. Dit suggereert waarschijnlijk dat eventuele renteverlagingen in het VK op zijn vroegst tot juni zullen worden uitgesteld. Aangezien er deze week weinig marktverstorend nieuws is, zal het pond waarschijnlijk reageren op gebeurtenissen in de Eurozone (ECB-bijeenkomst) en de VS (inflatieverslag van maart).