Skagen: Duurzaam beleggen en maximaal rendement in opkomende markten gaan samen

Skagen: Duurzaam beleggen en maximaal rendement in opkomende markten gaan samen

Duurzaam beleggen Opkomende markten ESG
Fredrik Bjelland 205Kb.jpg

Skagen heeft in de loop der tijd zijn ESG-principes verder verfijnd. Een aantal deelnemingen in opkomende markten draagt daadwerkelijk bij aan een groenere wereld, melden Sondre Myge Haugland, ESG specialist, en Fredrik Bjelland, fondsbeheerder van Skagen Kon-Tiki. Maar de focus blijft primair gericht op het maximaliseren van het financiële rendement, op een duurzame manier.

Duurzaam beleggen groeit en de opkomende markten spelen een steeds grotere rol in de wereldeconomie. Daarom zijn beleggers gefocust op ESG-factoren in opkomende markten. Daarnaast stelt Skagen dat ESG een potentiële bron van alpha is en de mogelijkheid van een aantrekkelijk rendement heeft de kapitaalstromen naar opkomende markten verder gestimuleerd. Als gevolg presteert de MSCI EM ESG Leaders index beter dan de bredere benchmark, terwijl bedrijven die duurzaamheid serieus nemen intuïtief minder riskant zouden moeten zijn.

De ESG-analyse van Skagen heeft zich de afgelopen twee decennia verder ontwikkeld en is nu meer vooruitkijkend en gericht op rendement. Bjelland ziet kansen in opkomende markten bij bedrijven die een belangrijke rol spelen in de transitie naar een groenere wereld.

Drie benaderingen
Als actieve belegger ziet Bjelland drie soorten bedrijven om duurzaam in te beleggen:
Bedrijven die hun processen verduurzamen en efficiënter gaan werken, zoals industriële en productiebedrijven.
Bedrijven met expertise in het saneren van milieuschade of -vervuiling.
Bedrijven die oplossingen bieden voor duurzame energie, waardoor de CO2-uitstoot vermindert.

Voor waardebeleggers is de uitdaging vaak dat technologisch geavanceerde bedrijven die succesvol zijn in dergelijke groeimarkten vaak een hoger prijskaartje hebben. Bjelland vindt daarom vaak meer waarde in bedrijven waar de positieve impact op het milieu eerder secundair dan primair is.

Profiteren van elektrificatie: LG Chem en Samsung SDI
Skagen Kon-Tiki is bijvoorbeeld een langetermijnaandeelhouder in LG Chem en Samsung SDI. Samen zijn zij goed voor 16% van de wereldproductie in lithium-ion accu’s die gebruikt worden voor de aandrijving van elektrische voertuigen. Zij kunnen profiteren van de groeiende vraag naar elektrische voertuigen. Haugland wijst erop dat de transportsector goed is voor 28% van de mondiale vraag naar energie en verantwoordelijk is voor 23% van de wereldwijde CO2-uitstoot. De elektrificatie van voertuigen en transportnetwerken in ruimere zin zal waarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij het succesvol behalen van de doelstellingen op het gebied van klimaatverandering.

Koper wordt goud waard: Ivanhoe Mines
Een andere deelneming van Skagen Kon-Tiki is Ivanhoe Mines, dat deels eigenaar is van een van 's werelds grootste kopermijnen, Kamoa-Kakula, in Congo. Koper zal een belangrijke rol spelen in een groenere wereld, aangezien elektrische voertuigen 80% meer koper gebruiken dan een ‘gewone’ auto. Analisten van Bernstein voorspellen 40% stijging van de vraag naar koper ten opzichte van het huidige niveau om aan de klimaatdoelstellingen van 2030 te voldoen. Bedrijven als Ivanhoe Mines zullen daar volop van kunnen profiteren.

Groene zalmproductie: Atlantic Sapphire
Een van de grootste deelnemingen van Skagen Kon-Tiki (3% van NAV) is de revolutionaire zalmkweker Atlantic Sapphire. Het produceert gezondere zalm op land, zonder antibiotica en vrij van microplastic. Het afval dat het bedrijf produceert, wordt weer aangewend als mest, of om biogas te genereren. Ondanks dat de koers al verviervoudigd is sinds begin vorig jaar, verwacht Skagen nog altijd verdere koerswinst van +70% als de expansie volgens plan verloopt.

Skagen Kon-Tiki is geen typisch ESG-fonds want de focus blijft primair gericht op het maximaliseren van het financiële rendement. Maar het fonds wil dat wel doen op een duurzame manier. Dat illustreert de uitdaging voor beleggen in opkomende markten. Zoals Bjelland stelt: 'Onze actieve aanpak betekent dat we ons kunnen richten op de positieve drijfveren van ESG (maar ook het uitsluiten van negatieve) tegen aantrekkelijke waarderingen om extra rendement voor onze klanten te behalen. Door te beleggen in goed geleide ondernemingen die duurzame oplossingen bieden in groeiende markten, moeten alle belanghebbenden en de samenleving in het algemeen naast de aandeelhouders kunnen profiteren.'