ASI: Obligaties opkomende markten blijven aantrekkelijke bron van inkomsten

 -

ASI: Obligaties opkomende markten blijven aantrekkelijke bron van inkomsten

Opkomende markten Rente Obligaties
Outlook vooruitzicht (09) koers omhoog koersgrafiek

De rentes op obligaties uit opkomende markten in lokale munt zijn de afgelopen zes maanden iets afgenomen, maar ze blijven met 6,2% veel hoger dan de rentes op obligaties van ontwikkelde markten. Dat levert een aantrekkelijke potentiële bron van inkomsten op, schrijft Aberdeen Standard Investments in zijn Long-Term Investment Outlook.

“Of beleggers kunnen genieten van de extra rente van deze beleggingscategorie, hangt grotendeels af van de wisselkoersen. Tegenwoordig zijn de valuta van opkomende markten (EM) gemiddeld genomen goedkoop ten opzichte van de dollar in reële wisselkoersen. De stand van de EM-valuta's is sinds de financiële crisis niet meer zo laag geweest.”

“De inflatie is weliswaar hoger in de opkomende markten, zodat er nog steeds sprake is van een nominale depreciatie als gevolg van het inflatieverschil. Maar omdat de inflatie in de opkomende markten afneemt, zal deze depreciatie de rentes slechts met ongeveer 1% per jaar afknotten.”

“Verder voldoen de overheden die staatsobligaties in lokale EM-valuta's uitgeven zo goed als altijd aan hun verplichtingen, dus is er weinig kredietrisico. Ze hebben ook een relatief korte looptijd, waardoor de ontwikkeling van de rente een relatief kleine invloed heeft op het rendement. Dit betekent dat langetermijnbeleggers waarschijnlijk hogere rentes op EM-staatsobligaties zullen ontvangen zonder aanzienlijke verliezen door valuta, looptijd of wanbetaling.”

“Onze blootstelling aan EM-obligaties financieren we bij voorkeur met een mandje cyclische valuta's van ontwikkelde markten, zoals de Australische dollar of de Noorse kroon. Dat vermindert de valutavolatiliteit en helpt bij het afdekken van eventuele koersschommelingen.”

Advertentie