Robeco: Anti-ontbossingsverklaring ondertekend

Robeco: Anti-ontbossingsverklaring ondertekend

Duurzaam beleggen Grondstoffen Klimaatverandering ESG
Ontbossing2.jpg

Vermogensbeheerder Robeco is een van de 230 beleggers (samen goed voor een beheerd vermogen van ruim $16.000 miljard) die vandaag een verklaring hebben ondertekend waarin bedrijven worden opgeroepen om ontbossing tegen te gaan. De recente branden in het Amazonewoud zijn de aanleiding voor deze stap. Het statement werd gecoördineerd door het netwerk PRI (Principles for Responsible Investment) en Ceres.

Peter van der Werf, engagement specialist van Robeco, benadrukt dat het voorkomen van ontbossing de goedkoopste manier is om klimaatverandering tegen te gaan. ‘De volgende stap is om de samenwerking tussen beleggers om te zetten in concreet overleg met bedrijven, over hoe ze hun gedrag moeten veranderen om ontbossing tegen te gaan.’ Bijgevoegd het complete artikel van Van der Werf over dit initiatief.

De bedrijven moeten:

  • Een anti-ontbossingsbeleid vastleggen en bekendmaken, compleet met kwantificeerbare doelen
  • Risico’s op het gebied van toelevering in kaart brengen en minimaliseren
  • Een transparant monitoringssysteem optuigen
  • Jaarlijks rapporteren over de risico’s en de aanpak daarvan, alsmede de resultaten van het anti-ontbossingsbeleid

In de verklaring staat dat ontbossing en de branden in de Amazone een enorme impact hebben op het milieu, en dat bedrijven die zelf of via toeleveranciers betrokken zijn bij ontbossing (bijvoorbeeld in het geval van niet-duurzame sojateelt)  steeds grotere risico’s lopen op het gebied van reputatie, bedrijfsvoering en regelgeving.