Legg Mason: Schuldcapaciteit van de eurozone in de lift

Legg Mason: Schuldcapaciteit van de eurozone in de lift

Vooruitzichten Eurozone
Eurozone.jpg

Hoewel sommige landen in Europa een zware schuldenlast torsen, is het zeer onwaarschijnlijk dat het IMF gevraagd zal worden om de eurozone in zijn geheel te redden.

Eén van de vele redenen is dat capaciteit om schuld te absorberen voor de eurozone in zijn geheel verbeterd is sinds de Europese schuldencrisis van 2011-2014. Volgens metingen van het IMF daalt de overheidsschuld van de eurozone als percentage van het bbp van 92% eind 2014 naar een geprojecteerde 84% eind 2019 – en iets meer dan 75% tegen eind 2024. Dat is zeer opmerkelijk gezien het huidige trage groeitempo van de regio. Dit weerspiegelt gedeeltelijk het beleid van de ECB onder voormalig president Mario Draghi om de schulden af te bouwen. In het licht van het onlangs hernieuwde engagement van de ECB om het stimulerende monetaire beleid te hernemen, zou deze evolutie kunnen veranderen. Maar voorlopig blijft het nieuws positief.

Een nuttig vergelijkingspunt : het IMF verwacht dat de schuld/bbp ratio van de VS tegen eind 2019 meer dan 106% zal bedragen, en meer dan 110% in 2024, op basis van het huidige fiscale en monetaire beleid.