M&G: Amerikaanse sancties doen Rusland weinig

M&G: Amerikaanse sancties doen Rusland weinig

Rusland Verenigde Staten Politiek
Kremlin.jpg

Vandaag gaan de sancties in die de Verenigde Staten aan Rusland oplegden voor overtreding van de afspraken tegen chemische en biologische wapens. Deze sancties houden onder meer in dat Amerika negatief staat tegenover financiële en technische hulp aan Rusland door internationale financiële instellingen en dat er beperkingen komen op de uitvoer van chemische en biologische producten. Maar het belangrijkst is het verbod voor Amerikaanse beleggers om deel te nemen aan de financiering van de Russische regering en centrale bank in vreemde valuta. Toch denkt Eldar Vakhitov, analist opkomende markten bij vermogensbeheerder M&G, niet dat de Russische economie erg zal lijden onder de sancties.

Het lukt Rusland al jaren om zijn economie af te schermen voor de volatiliteit op financiële markten. Het land heeft voor een opkomende markt een sterke kredietpositie: de staatsschuld blijft rond de 15% en met internationale reserves van 520 miljard dollar zou het land, indien nodig, in een keer zijn buitenlandse schuld kunnen afbetalen en nog steeds ongeveer 70 miljard overhouden.

De VS kondigde de sancties ruim van tevoren aan, waardoor de financiële markten tijd hadden om te reageren op de veranderingen. Al sinds de herfst van 2018 werd gediscussieerd over nieuwe maatregelen, dus beleggers die zich niet wilden wagen aan het Russische risico hebben alle tijd gehad om hun aandelen te verkopen. Maar de grote meerderheid van buitenlandse beleggers bleef. Na de aankondiging specificeerde de VS namelijk dat de sancties niet zouden gelden voor de staatsschuld in roebels (OFZ) en de secundaire handel in Russische euro-obligaties. En met die euro-obligaties heeft de Russische regering dit jaar al genoeg geld binnengehaald om alle aflopende staatsobligaties af te betalen tot 2023.