UBS AM: Nieuwe duurzame ETF’s op Chinese en Eurozone aandelen en obligaties uit opkomende landen

UBS AM: Nieuwe duurzame ETF’s op Chinese en Eurozone aandelen en obligaties uit opkomende landen

Opkomende markten Obligaties Aandelen China Eurozone
Stocks.jpg
  • UBS Asset Management introduceert drie duurzame ETF’s, op Chinese en Eurozone aandelen en op investment grade obligaties van opkomende markten
  • De Europese marktleider van duurzame ETF’s werkte nauw samen met MSCI, STOXX, en J.P. Morgan om nieuwe oplossingen te bieden voor duurzame beleggers
  • De nieuwe duurzame UBS AM ETF’s tracken de EURO STOXX 50 ESG, MSCI China ESG Universal en J.P. Morgan USD Emerging Markets IG ESG indices
  • De drie indexmethodologieën integreren bepaalde ESG-criteria om duurzame varianten te creëren van belangrijke bouwstenen voor passieve beleggers
  • Met deze ETF-lancering verlegt UBS AM de grenzen voor duurzame beleggers

UBS Asset Management breidt met de lancering van drie nieuwe duurzame ETF’s het huidige ESG-productaanbod verder uit. De ETF’s voldoen aan de groeiende vraag van duurzame beleggers die op zoek zijn naar ETF’s die ESG-criteria integreren in hun benadering. Als een van de belangrijkste pioniers op dit gebied, werkte UBS Asset Management samen met MSCI, STOXX, en J.P. Morgan om passieve beleggers drie nieuwe producten aan te reiken, die voldoen aan specifieke ESG-standaarden.

Marcel Danen, Hoofd Passive & ETF Specialist Sales Benelux, UBS Asset Management: “Als marktleider en innovator op het gebied van duurzame ETF’s, begeeft UBS Asset Management zich met deze lancering in nieuwe markten en segmenten. Hierdoor breiden de ESG-beleggingsmogelijkheden voor beleggers aanzienlijk uit. De vraag naar duurzame beleggingen neemt toe en wij willen beleggers graag helpen bij het realiseren van hun ESG-doelstellingen via beleggingsmogelijkheden die gespreid zijn over verschillende regio’s en activa. De lancering van deze drie nieuwe ETF’s biedt nieuwe mogelijkheden voor passieve, duurzame beleggers.”

Michael Baldinger, Hoofd van Sustainable & Impact Investing, UBS Asset Management: “Wij willen de meest toonaangevende duurzame financiële aanbieder ter wereld zijn. Onze ambitie is om altijd de meest innovatieve producten en oplossingen te bieden die tegemoet komen aan de veranderende behoeften en eisen van onze klanten.”

De drie nieuwe ETF’s zijn beschikbaar in USD, evenals in verschillende valuta afgedekte aandelenklassen (CHF, EUR en GBP). Noteringen zullen plaatsvinden op belangrijke Europese beurzen, waaronder de Deutsche Börse Xetra, London Stock Exchange, Borsa Italiana en SIX Swiss Exchange.

Eurozone aandelen

Beleggers kunnen nu via de UBS ETF (LU) EURO STOXX 50 ESG UCITS ETF beleggen in de belangrijkste op ESG gescreende bedrijven in de Eurozone. Beleggers krijgen de rendementsmerken die te vergelijken zijn met standaard EURO STOXX 50 exposure, waarbij rekening wordt gehouden met een ESG-benadering. Tien procent van de bedrijven met de laagste ESG-score worden uitgesloten (5 bedrijven in totaal) en worden vervangen door andere bedrijven uit het EURO STOXX-universum die hoger scoren op de ESG-ladder. Daarnaast wordt gescreend op bedrijven die niet voldoen aan de ‘UN Global Compact Principles’, tabaksproducenten, controversiële wapenfabrikanten en bedrijven die betrokken zijn bij thermische steenkool. Deze ETF is bedoeld als essentiële duurzame bouwsteen voor blue-chipaandelen in de Eurozone. Met een verwachte lage tracking error en prestaties die vergelijkbaar zijn met standaard EURO STOXX 50 exposure, biedt deze nieuwe ETF een fundamentele bouwsteen voor de portefeuilles van duurzame beleggers.

Chinese aandelen

Chinese aandelen die voldoen aan bepaalde ESG-screeningcriteria zijn nu voor het eerst passief toegankelijk via de UBS ETF (LU) MSCI China ESG Universal UCITS ETF. Deze ETF repliceert fysiek de MSCI China ESG Universal Index, die bedrijven opneemt met een robuust en groeiend ESG-profiel. Vanuit het beleggingsuniversum (MSCI China) zijn bedrijven zonder ESG-beoordeling of die als controversieel kunnen worden aangemerkt, uitgesloten, evenals bedrijven die op enig moment in opspraak zijn geraakt. Ook is betrokkenheid bij controversiële wapens reden tot uitsluiting, zoals bij de meeste ESG-georiënteerde strategieën. Deze ETF is aantrekkelijk voor beleggers die toegang willen krijgen tot de Chinese economie vanuit een duurzaam perspectief.

Obligaties opkomende markten

Op duurzaamheid gescreende investment grade obligaties uit opkomende markten (uitgegeven in USD) zijn nu ook beschikbaar via UBS ETF. De UBS ETF (LU) J.P. Morgan USD EM ESG Diversified Bond UCITS ETF biedt obligatiebeleggers een gediversifieerde bron aan investment grade rendement uit opkomende markten. Dit innovatieve product biedt een op kredietwaardigheid en duurzaamheid gefilterde selectie van in dollars uitgedrukte staats- en bedrijfsobligaties uit opkomende markten en kan een belangrijke rol spelen bij het versterken en diversifiëren van portefeuilles. De beleggingsaanpak achter de index is volledig op regels gebaseerd, transparant en wordt efficiënt geïmplementeerd. De verbetering van de kwaliteit van de onderliggende activa verhoogt de aantrekkingskracht van deze ETF voor beleggers die bepaalde credit rating restricties hebben en uitsluitend in investment grade obligaties mogen beleggen.