Capital Group: Chinese obligatiemarkt gaat open voor buitenlandse beleggers

Capital Group: Chinese obligatiemarkt gaat open voor buitenlandse beleggers

Opkomende markten Rente Obligaties Vooruitzichten China Verenigde Staten Handelsconflict
China

Capital Group heeft een research paper uitgebracht ‘China’s bond market opens up to foreign investors Long-term perspective on markets and economies’. Het paper behandelt het opengaan van de Chinese obligatiemarkt voor buitenlandse beleggers.

Deze snelgroeiende Chinese obligatiemarkt is inmiddels uitgegroeid tot de één na grootste obligatiemarkt ter wereld (omvang ca. $ 13 biljoen). De karakteristieken van deze obligatiemarkt worden in combinatie met de macro economische vooruitzichten behandeld. De economische groei zwakt als gevolg van de Amerikaanse handelsoorlog weliswaar af, maar blijft nog altijd ongeveer het dubbele vergeleken met de VS en Europa.

Onderwerpen die in het rapport o.a. aan de orde komen zijn:

•De opening van de omvangrijke en ‘diepe’ Chinese obligatiemarkt blijkt zeer aantrekkelijk voor buitenlandse beleggers in hun jacht naar rendement en gegeven de sterke rating voor Chinese staatsobligaties (A1, A+).  Ondanks de toegenomen belangstelling onder buitenlandse beleggers, bezit deze groep nog altijd minder dan 2% van de binnenlandse obligatiemarkt van China;

•De nominale 10-jaarsrente ligt momenteel rond 3,3% (reëel 0,7%). Dat steekt gunstig af tegenover de obligatierentes in westerse economieën en andere emerging markets;

•Naar verwachting zal de buitenlandse inflow van kapitaal verder toenemen, terwijl tevens de opname van Chinese obligaties in belangrijke obligatie-indices zal gaan plaatsvinden. Ook de rol van de Chinese renminbi in wereldwijde reservevaluta zal naar verwachting toenemen.

•Ofschoon de Chinese obligatiemarkt ook sterke verwantschap vertoont met Emerging Markets schuldpapier in het algemeen heeft zij een afwijkend risicoprofiel. Vanwege het grote bezit (ruim 98%) van binnenlandse partijen, laat de Chinese binnenlandse markt een rally zien in periodes van afnemende risico’s. Met behulp van research kan het unieke risico/rendementsprofiel van deze markt het beste beoordeeld worden.