T. Rowe Price: Argentinië op een kruispunt aanbeland

T. Rowe Price: Argentinië op een kruispunt aanbeland

Opkomende markten
Argentinië vlag

Argentinië staat op een kruispunt. Er zijn zeker kansen te vinden, met name in minder cyclische aandelen, maar de onzekerheid houdt voor beleggers nog even aan, denkt Oliver Bell, fondsbeheerder frontier markets bij T. Rowe Price.

De economische groei bevindt zich op een dieptepunt en politieke onzekerheid neemt toe naarmate de presidentsverkiezingen in oktober naderen. Er is een kleine kans dat de linkse populistische kandidaten Kirchner (als vice-president) en Fernandez (als president) aan de macht komen. Dan dreigen er opnieuw kapitaalcontroles te worden ingevoerd, met alle gevolgen van dien. 

Markten slaan door in negativiteit

Op dit moment wegen de negatieve factoren nog zwaarder dan de positieve. De steun van het IMF met een lening van 57 miljard dollar gaat gepaard met een strikt monetair en begrotingsbeleid. Het tekort op de lopende rekening is gedaald van 5% naar 2%. De economie bevindt zich in een recessie en kromp vorig jaar met 2,6%. De inflatie bedroeg vorig jaar 47% en de rente blijft hoog staan op 50%. Bell meent dat de markten overdreven hebben gereageerd op de negatieve trends, waardoor veel aandelenprijzen tot een te laag niveau zijn gestegen. Dit kan een aantrekkelijk instappunt zijn.

Macri of Kirchner?

De uitkomst van de presidentsverkiezingen bepaalt of Argentinië verder gaat op het pad van hervorming, of een meer populistische agenda gaat volgen. De hoge inflatie en slechte economische prestaties spelen een verkiezing van Kirchner in de kaart en pakken nadelig uit voor de zittende president Macri. Zijn voorsprong in de peilingen neemt af, maar een overwinning van Fernandez en Kirchner lijkt Bell onwaarschijnlijk. Hij verwacht een rally van de markten als de uitkomst van de verkiezingen ‘iedereen behalve Cristina’ is. 

Kansen in minder cyclische aandelen

Veel hangt af van de ontwikkeling van de economie in de komende maanden, met name de trend in inflatie, reëel inkomen en wisselkoers. Het economisch evenwicht is fragiel. Er is sprake van een reële loongroei en de valuta stabiliseert. Maar een externe schok kan dit snel verstoren. In deze onzekere omstandigheden zijn er volgens Bell individuele kansen te vinden, met name bij bedrijven die minder cyclisch van aard zijn. Bell adviseert om nutsbedrijven te mijden, omdat die erg gevoelig zijn voor de ontwikkelingen op de binnenlandse markt. Banken kunnen een aantrekkelijk risicogewogen rendement bieden zodra de macro-economische omstandigheden verbetren.

Voorbeelden van selectieve kansen in Argentinië

  • Loma Negra - De grote cementproducent in Argentinië ziet kans om de prijzen te verhogen tot 75%, meer dan het inflatieniveau. De marges profiteren van een nieuwe productieplaats.
  • Tenaris levert stalen pijpen en kent maar een beperkte directe blootstelling aan Argentinië. Het bedrijf staat op het punt de Russische markt te betreden, wat het winstniveau zal opkrikken.
  • Grupo Financiero Galicia, Banco Frances is een Argentijnse bank. De marges zijn robuust dankzij de hoge rente en voldoende liquiditeit. Een herverkiezing van Macri is aantrekkelijk voor banken.
  • MercadoLibre is een online marktplaats en biedt digitale financiële diensten. Het bedrijf focust op nieuwe categorieën en verbetering van de logistiek. Meer dan de helft van de winst is afkomstig uit met name Brazilië en de bredere Latijns-Amerikaanse regio.

Hoe nu verder?

T. Rowe Price blijft blootstelling houden aan verschillende bedrijven in Argentinië met aantrekkelijke risicogewogen rendementskansen. Hij volgt nauwlettend de economische en politieke ontwikkelingen en hoe deze van invloed zijn op bedrijven die vooral op de binnenlandse economie gericht zijn en bedrijven met minder cyclische inkomstenstromen. Zijn voorkeur gaat uit naar de laatste categorie.