M&G Real Estate ziet kansen in Nederlandse hotelmarkt

M&G Real Estate ziet kansen in Nederlandse hotelmarkt

Vastgoed
Amsterdam.jpg

De vastgoedsector in de eurozone, en met name in de steden, zal blijven groeien dankzij de geleidelijke economische groei in de regio en het grote tekort aan hoge kwaliteit objecten in de residentiële en kantorenmarkt, aldus M&G Real Estate. Voor Nederland ziet de vermogensbeheerder vooral kansen in de hotelmarkt en in residentieel en logistiek vastgoed.

Laurien van Wieringen, hoofd asset management bij M&G Real Estate in Nederland: “M&G kijkt momenteel met name naar hotels, residentieel en logistiek vastgoed. In Nederland is een aantal specifieke factoren van belang in de vooruitzichten. De stedelijke bevolking groeit en tegelijkertijd neemt het aantal eenpersoonshuishoudens toe. De vraag naar woningen neemt navenant toe, met name naar betaalbare vrijesectorwoningen. Wat betreft logistiek vastgoed blijft er sterke vraag vanuit de gebruiker, terwijl de beschikbare grond bij traditionele hubs die geschikt is voor logistieke ontwikkeling afneemt.”

Kansen voor Sloterdijk
Ook op de Nederlandse hotelmarkt ziet M&G Real Estate kansen. Voor het European Secured Property Income Fund (Eurospif) kocht M&G onlangs nog het Holiday Inn Express hotel op Sloterdijk. Het is de eerste belegging in Nederland van het fonds. “Amsterdam groeit hard en Sloterdijk is volop in beweging: functiemenging en verdichting zorgen ervoor dat de stationslocatie echt onderdeel van de stad gaat worden. Zowel toeristen als zakenreizigers die meer betaalbare hotelkamers zoeken, vinden op Sloterdijk een locatie op zowel 10 minuten van het centrum als van Schiphol. Eurospif belegt alleen in vastgoed met langlopende huurcontracten,” vertelt Stefan Cornelissen, hoofd van M&G Investments in Nederland.

Europese steden zijn goed gepositioneerd om verder te groeien: in de 23 kantoormarkten die worden gevolgd door M&G Real Estate stegen de huurprijzen in 2018 met 5% op jaarbasis(*), al is de verwachting dat dit iets zal afvlakken in 2019. We zien de vraag naar moderne en hoge kwaliteit kantoorruimten toenemen terwijl er op dit vlak een structureel tekort is in veel markten. Nieuwe toevoegingen aan het kantorenaanbod waren circa 1% in 2018 en deze zullen slechts 1,2% per jaar zijn in de komende vijf jaar.

Toenemende verbondenheid tussen de verschillende submarkten in en rond de grote steden is een belangrijke trend in de Europese residentiële sector nu de bevolking in de steden zich meer en meer richt op betaalbaar wonen, groene gebieden en meer voorzieningen. De combinatie van een tekort aan woningen met de te verwachten groei van circa 400.000 mensen in 2030(**) in belangrijke Europese steden zoals Parijs, Milaan, Brussel en Stockholm biedt een gezonde groeiverwachting voor deze sector en zeer goede kansen voor Europese beleggers.

De retailsector blijft het goed doen, onder meer door de toeristeninstroom in Europese steden. Daardoor worden de huren in de belangrijkste winkelstraten gesteund. De logistieke sector wordt gestuwd door de significante groei van het transport tussen China en Europa die de komende twee jaar wordt verwacht. China wil 5.000 goederentreinen naar Europa laten rijden in 2019, een verdriedubbeling ten opzichte van twee jaar geleden. Dit zal nieuwe logistieke gebieden openen en investeringskansen bieden. De toenemende goederenvolumes via deze meer kostenefficiënte weg zullen de vraag naar logistiek vastgoed laten stijgen.