Invesco: schuldniveaus reden tot zorg bij obligatiebeleggers

Invesco: schuldniveaus reden tot zorg bij obligatiebeleggers

Opkomende markten Obligaties Economie algemeen China Verenigde Staten Eurozone
Vastgoed (02)

Invesco's Global Fixed Income Study 2019

Als u het de obligatiebeleggers vraagt, staat de wereldeconomie aan de vooravond van een mogelijke recessie. De belangrijkste boosdoener? De hoge overheidsschulden. Dat blijkt uit de tweede Global Fixed Income Study van Invesco onder 145 obligatiespecialisten en CIO’s in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Noord-Amerika en Azië.

Naast overheidsschulden worden ook een mogelijke crisis in de opkomende markten, de Chinese schuldenpositie en de hoge schulden van bedrijven en consumenten genoemd als indicator dat er een marktcorrectie of zelfs recessie dreigt. Van ondervraagde beleggers denkt 44% dat er een significante correctie voor de deur staat. De meerderheid (60%) verwacht dan ook dat de risicopremies de komende drie jaar zullen stijgen.

Kansen liggen er ook, met name in China. Het gewicht van Chinese obligaties in de gemiddelde institutionele obligatieportefeuille is met 5% nog altijd laag. Eén op de tien beleggers in de EMEA regio wil dat gewicht de komende drie jaar verhogen. In Amerika is dat maar liefst zes op de tien.