WisdomTree: Koffie prognose - ruim aanbod, dalende prijzen

WisdomTree: Koffie prognose - ruim aanbod, dalende prijzen

Grondstoffen
Koersgrafiek (07) koers pijl omlaag daling crisis

Ondanks de in het algemeen sterke prestaties van grondstoffen hebben Arabica koffie-futures (Bloomberg Ticker: KC1 Comdty) sinds het begin van dit jaar matig gepresteerd met een daling van 4,81% (per 4 maart 2019). Na een gelijksoortige prijstrend in 2017 hebben de koffieprijzen niet kunnen profiteren van de aanhoudende risico's in het beleggingklimaat, omdat ze onder druk staan van het ruime koffie-aanbod en de zwakkere Braziliaanse real.

Grondstoffen - Prijsprestaties (1 februari 2019 – 1 maart 2019)

 

Bron: Bloomberg, WisdomTree op 4 maart 2019

Brazilië is goed voor een derde van de wereldproductie van koffie en heeft ongeveer een kwart van de internationale exportmarkt in handen. Volgens de laatste schattingen van Conab (Companhia Nacional de Abastecimento), het Braziliaanse agentschap verantwoordelijk voor de voedselvoorziening in Brazilië, wordt voorspeld dat de Braziliaanse koffieoogst voor het oogstjaar 2019/20 50,5-54,5 miljoen balen zal bedragen, wat lager is dan eerdere schattingen. In vergelijking met de recordoogst van 61.7 miljoen balen vorig jaar, wijzen de meest recente ramingen op een aanzienlijke daling van de oogst dit jaar. Veel van deze informatie is echter al ingeprijsd in de koffieprijzen. Conab's laatste schattingen van het volume vormen nog steeds een recordniveau in een jaar waarin de opbrengst laag is.

Volgens de International Coffee Organisation (ICO) bedroeg de wereldwijde koffie-export in december 2018 10,43 miljoen balen, tegenover 10,33 miljoen balen in december 2017. De koffie-export in de eerste 3 maanden van het koffiejaar 2018/19 (oktober 2018 tot december 2018) is bijna met 8,1% gestegen tot 30,91 miljoen balen tegenover 28,58 miljoen balen in dezelfde periode vorig jaar 2017/18 zoals gerapporteerd door ICO. De recordoogst in Brazilië overspoelde de internationale markten. Terwijl de sterkere groei van de vraag zou moeten helpen het surplus voor 2018/19 met 1 miljoen balen naar 2.29 miljoen balen te verminderen, blijft het aanbodoverschot op de prijzen wegen en WisdomTree verwacht dat dit de komende maanden zal aanhouden. 

De risico's van een El Niño lijken grotendeels verdwenen, maar de recente hitte en droogte in Brazilië in december 2018/januari 2019  brengen een neerwaarts risico met zich mee voor de lokale productie. Desalniettemin zullen de koffiemarkten in 2019/20 waarschijnlijk in evenwicht zijn, met uitzondering van eventuele verstoringen van het aanbod door het weer.

Koffie eindvoorraden, jaarlijks data in miljoenen balen (60kg), 1982 – 2018

 

Bron: USDA, Bloomberg, WisdomTree

Het sentiment op de koffiemarkt blijft zwak. Het aantal posities in koffiefutures is meer dan 1 standaardafwijking onder het 5-jaarsgemiddelde gezakt, wat de mate van pessimisme richting de koffiemarkt onderstreept.

Conclusie

De vooruitzichten van WisdomTree voor de koffieprijzen zijn neerwaarts gericht, zolang er geen sprake is van weergerelateerde haperingen in het aanbod.  Echter, de koffie wordt verhandeld met stevige kortingen en elke weergerelateerde leveringsonderbreking kan helpen de koffieprijzen weer te laten opleven door snel ingenomen shortposities af te dekken zoals eind september 2018 plaatsvond.