Onderzoek ASI: Gebruikers stellen nieuwe eisen aan logistiek vastgoed

Onderzoek ASI: Gebruikers stellen nieuwe eisen aan logistiek vastgoed

Vastgoed
onderzoek-asi-gebruikers-stellen-nieuwe-eisen-aan-logistiek-vastgoed_1_P9hSWV.jpg

De Europese logistieke sector staat aan de vooravond van grote veranderingen, en investeert steeds meer in het Internet of Things, robotica en automatisering. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Aberdeen Standard Investments. Deze ontwikkeling heeft verstrekkende gevolgen voor de sector en vastgoedbeleggers die kapitaal in de panden steken.

Uit de enquête blijkt dat de sector zich op een omslagpunt bevindt:

  • Ruim de helft (52%) van de bedrijven in de logistiek heeft al geïnvesteerd in technologie zoals data-analyse en 32% maakt gebruik van het 'Internet of Things'.
  • Op dit moment investeert slechts 10% van de ondernemingen in robotica, maar nu al geeft 52% aan dat in de toekomst te doen.
  • Ook magazijnautomatisering rukt op. Een kwart van de geënquêteerden investeert daar al in en nog eens 43% is dat van plan. Nieuwbouwpanden moeten voldoen aan geautomatiseerde toepassingen.

Minder arbeidskrachten nodig

In Europa werken 11 miljoen mensen in de logistieke sector. De meeste van hen verrichten arbeid zoals het sorteren en verplaatsen van goederen. Bijna de helft van de respondenten (47%) meent dat automatisering het aantal arbeidskrachten dat nodig is om de zaak te laten draaien, zal beïnvloeden. Automatisering is nodig om het aantal handen betaalbaar te houden, zegt 48%. Maar ook omdat de beroepsbevolking vergrijst. Tegelijk onderneemt 60% van de bedrijven initiatieven om de arbeidsomstandigheden van hun werknemers te verbeteren.

Behoefte aan hoogopgeleide professionals

Daarnaast zeggen 42% en 36% van de geënquêteerden dat respectievelijk robotica en het Internet of Things vragen om een ander personeelsbestand. De sector heeft behoefte aan hoogopgeleide professionals die logistieke ketens optimaal kunnen inrichten en onderhouden. Een gunstige ligging ten opzichte van klanten en een goed toegankelijk vervoersnetwerk staan respectievelijk op de tweede en derde plek van het vastgoedprioriteitenlijstje van logistieke bedrijven.

Toegang tot goedkope arbeidskrachten wordt steeds minder belangrijk en staat nu op plek zes van het eisenpakket waaraan gebouwen moeten voldoen, blijkt uit het onderzoek. Voorheen was locatie in verband met toegang tot goedkopere arbeidskrachten van cruciaal belang, dit is niet meer zo en dat kan van invloed zijn op de logistieke vastgoedmarkt.

Tekort aan geschikte panden

Liefst 34% van de respondenten kampt over een jaar of twee met onvoldoende capaciteit om aan de sectorgroei en de vraag van klanten te voldoen. Een tekort aan geschikte panden belemmert zelfs de groei van hun bedrijf, zo stelt 39% van de respondenten.

Senior onderzoeker en analist Craig Wright van Aberdeen Standard Investments: "Deze enquête geeft een duidelijk beeld van zowel de omvang als de groei in de sector. Het keerpunt is nabij. Logistiek gaat steeds minder over grote betonnen dozen waar laaggeschoolden aan de slag kunnen. Logistiek wordt steeds meer een vak voor hoogopgeleiden die geavanceerde technologie onder de knie hebben.”

Het onderzoek werd voor Aberdeen Standard Investments gedaan door Transport Intelligence in de maanden november en december 2018 en is gebaseerd op de antwoorden van 123 supply chain executives uit 29 Europese landen.